Keresés ebben a blogban

2011. október 16., vasárnap

Krémes fügetorta

Lajos Mari receptjeiben még nem csalódtam.A mostani  egy a sok közül.Persze ez sem most készült,de előtte már sokáig szemeztem ezzel a recepttel.Ha birtokunkban van néhány szem friss lila füge,már nyert ügyünk van!
A tésztája nagyon hamar összeáll és szép lesz,főleg ha tényleg vajat használunk hozzá és nem Ramát!
A főzött krém isteni tejszínhabbal felturbózva.
Szemet gyönyörködtető látvány a lila fügével ékesített krémes torta!Egyáltalán nem reform,hanem igazi kalóriabomba.
Szerintem szőlővel,ananásszal vagy naranccsal is finom lehet!

Nagyításhoz most is kattintsatok a fotókra!


Krémes fügetorta

Hozzávalók az omlós tésztához:

- 20 dkg finomliszt
- 12 dkg hideg vaj + a formához
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kiskanál tejföl
- 1 tojássárgája

Hozzávalók a krémhez:

- fél vaníliarúd vagy 1 kupica vanília kivonat
- 2-3 kisujjnyi reszelt citromhéj
- 3,5 dl tej
- 4 zselatinlap ( én 1 csomaggal vagyis 6db-ot tettem bele)
- 4 tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 2 dl habtejszín + 2csomag habfixáló
- 8-10 db friss lila érett füge


Elkészítése:

A tészta hozzávalóit kimérjük és egy mély tálban jól összegyúrjuk.Letakarva 30 percig hűtőben pihentetjük. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát alaposan kivajazunk és a lisztezett deszkán vastag körré nyújtott tésztát belenyomkodjuk úgy,hogy  a forma széléhez is odanyomjuk.
Az alját villával sűrűn megszurkáljuk és nehezékkel a közepén vagy nélküle előmelegített sütőben 20 perc alatt aranysárgára sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt a forma és  a tészta is, a tenyerünket a tészta közepére nyomva óvatosan felfordítjuk a formát és kiemeljük a tésztát.Felfordítjuk és egy lapos tányérra vagy tálcára helyezzük. 
A krémhez a vaníliarudat felhasítjuk.Ha nincs vaníliánk,akkor a helyette a vaníliakivonatot a citromhéjjal együtt a tejhez  adjuk.Felforraljuk, majd 10 percig lefedve pihentetjük.A zselatinlapokat kevés hideg vízbe beáztatjuk 10 percre. Fém tálban habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral és apránként hozzáadjuk  a tejet,s gőz felett besűrítjük.Lehúzzuk a tűzről és beleolvasztjuk a kinyomkodott zselatinlapokat egyenként. 
Jéghideg vízfürdőbe állítjuk és időnként kavargatva kihűtjük. Amikor kihűlt betesszük 10 percre a hűtőbe. Közben a hideg habtejszínt a habfixálókkal keményre verjük és óvatosan a hideg tojásos krémhez adjuk.Csomómentesre keverjük és a masszával megtöltjük a tésztánkat.
Betesszük 30 percre  a hűtőbe, hagyjuk kicsit dermedni.Ezalatt a fügéket megmossuk és szárazra töröljük. A hegyes szárvégeket levágjuk és minden fügét 3 lehetőleg egyforma szeletre vágjuk hosszában. Ezzel fogjuk kidíszíteni a tortát. A torta közepéből kiindulva kicsit a krémbe nyomkodva feldíszítjük. Ezután 2-3 órára betesszük újra  a hűtőbe. Tálaláskor citromfűvel díszíthetjük.

Jó étvágyat!










4 megjegyzés:

  1. Húúú nagyon jól néz ki ez a szép fügetorta.
    Még nem voltam szerencsés valódi friss fügéhez, csak aszalthoz. Biztos nagyon finom :)))))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen!Én is eddig életemben kétszer ettem friss fügét!Isteni!A képen török füge van (kaptam,de nem külföldről),de ettem már horvátot is még tavaly,amit anyukám szedett saját kezűleg.Az aszalt is nagyon finom,de a friss talán még finomabb!Egyébként is minden gyümölcsöt szeretek legyen az friss vagy aszalt!:)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Éppen ma keresgéltem, hogy abból a pár szem fügéből mit csináljak amit leszedtem. Ráadásul éltemben először meg is kóstoltam. Ez nagy szó mert eddig elzárkóztam még a kóstolástól is. A nyáron érett biztos édesebb, de nem volt rossz. Azt hiszem holnap a Te sütid készítem el.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek lettek a fotók, biztos finom lett a süti is :)

    VálaszTörlés