Több variáció is kering a világban Esterházy tortára,s majd mindegyik azt hirdeti,hogy bizony az övé az eredeti.Pár éve gyűjtögetem már az Esterházy recepteket,hogy ismerkedjek a többféle módszerrel,variációval és ízekkel. Van a mandulás variáció és van a diós. Van aki fondant-ot használ a tetejére,mások fehércsokit,s megint mások marcipánt.Lehet főzött krém-szerintem ez a legjobb és lehet csak natúr.A díszítést illetőleg pedig számtalan variáció létezik.A lapok számát illetően is láttam eltéréseket.
Egy biztos,a Esterházy grófok nagy többsége igen csak ínyenc lehetett. Egyes írások a szerteágazó család ,,Fényes" Miklós nevű tagjára,míg mások a politikus Esterházy Pálra vagy annak szakácsára gyanakszanak,mint a torta megálmodójára.
Akárhogy is történt a dolog,csodásat alkottak,s én mint dióimádó nem tudok lemondani róla.
Peti nagyon örült neki,nem győzte dicsérni.Szívem,lelkem beleadtam:)
Sok macera,de megéri hozzáfogni,na nem minden hónapban!:) Legközelebb mandulával is kipróbálom.
A fotók nagyításához katt a képekre!
Íme ,ilyen lett:
Hát, ilyen lett....Isteni finom!
Diós lapok,főzött diós krém,Lübecki marcipán-még a nyáron vettem előre, olvasztott cukorral leöntött diószemek a tetején.
Esterházy torta
( ahogy én készítettem)
Hozzávalók:
- A lapokhoz:
- 5 dkg finomliszt
- 30 dkg darált dió
- 8 tojásfehérje
- 25 dkg nádcukor
- A krémhez:
- 3,75 dl tej
- 3 ek. vaníliás pudingpor
- 3 tojássárgája
- 30 dkg barnacukor
- 1,5 cs. vaníliás cukor
- 45 dkg vaj
- 15 dkg darált dió
- 4 evőkanál rum
- Díszítés:
- 1cs.Lübecki marcipán (Dr.Oetker)
- 4-5 dkg étcsoki
- fél dió szemek+ olvasztott barna cukor
- darált dió a torta oldalára
A tésztához a lisztet keverjük össze a dióval.A tojásfehérjéket csipet sóval verjük kemény habbá,közben apránként adagoljuk a cukrot.Óvatosan keverjük hozzá a diós keveréket és osszuk a masszát 5 felé.Én 5 tányérban egyenlő arányban osztottan szét.
Így:
Ezután 5 db sütőpapírra kört rajzoljuk,kb.20 cm-set.A tésztát a sütőpapírra kenjük úgy,hogy a körön kicsit túllógjanak. Egyenletesen elkenjük,hogy a teteje sima legyen.Egymás után sütőlemezen kisütjük a lapokat, kb. 12 perc alatt,éppen hogy aranybarna legyen a teteje.A kisült diós piskótákról még melegen óvatosan eltávolítjuk a sütőpapírt és szabályos körré vágjuk a széleit.Minden piskótalapnak egyforma nagyságúnak kell lennie.Hűlni hagyjuk.
A krémhez 1 dl hideg tejben elkeverjük a pudingport és a tojások sárgáját. A maradék tejet a cukorral és a vaníliás cukorral. felforraljuk,majd a pudingos keverékhez adjuk.A tálat ezután vízgőz felé ültetjük és kevergetve az egészet sűrű krémmé főzzük.Ezután hideg vízbe állítva a tálat időnként kevergetve kihűtjük.
A puha vajat habosra keverjük,meglocsoljuk rummal ,a vaníliás kihűlt krémmel és a darált dióval jól elkeverjük.Én elektromos habverővel kevertem ki a krémet.
A legszebb piskótalapot félretesszük,ez lesz a torta teteje.A krémből picit félreteszünk,a díszítéshez.A többi lapot a diós krémmel egyenletesen megkenve egymásra halmozzuk,majd a tetejére tesszük a félretett lapot.Ezt is megkenjük a krémmel,de ezt nem vastagon.A torta oldalát a krémmel egyenletesen megkenjük és darált dióval megszórjuk.
Így:
A Lübecki marcipánt kicsomagoljuk és golyóvá gyúrjuk össze.A golyót kerek lappá nyújtjuk porcukorral megszórt deszkán és az eredeti kör alakú sütőformát körberajzoljuk rajta egy éles késsel.Így kapunk akkora kört,mint a torta.Ezt a kör alakú marcipánt óvatosan a torta tetejére illesztjük.A maradék marcipánt összegyúrjuk és felhasználjuk-én a torta közepére számot gyúrtam belőlük.De persze mást is lehet,különböző figurákat,vagy csak csomagoljuk be és száraz hűvös helyen tároljuk,jó lesz még sütibe.
A csokit olvasszuk meg gőz felett és utána egy nejlonzacskóba öntsük bele.A zacskó végén vágjunk egy rést,s azon csurgassuk egyenes vonalban a torta tetejére .Ezután éles késsel oda-vissza haladva ízlés szerinti mintákat húzzunk belőle.Nekem ez félig-meddig sikerült-szebb is lehetett volna....
A maradék krémet csillagcsőrös habzsákba tesszük és gombócokat nyomunk a torta széleire.Ezekre jönnek az olvasztott cukorral bevont fél diószemek és végül a marcipán szám a közepére.
Mehet a hűtőbe egy éjszakára.Másnap éles vastag pengéjű késsel vágjuk fel.
Jó étvágyat!
ÁLOMSZÉP és szerintem álomfinom is lehet. Imádom a diót, de nálunk sütemény tialom van (lányom fogyózik, a fiúk meg nem szeretik a sütiket mostanában),így csak innen "élvezkedhetek, mert ha megsütöm, meg is eszem!
VálaszTörlésKöszi Gabi!Akkor gyűjtsd a recepteket,amiket majd később megsüthetsz!:)
VálaszTörlésNagyon szép lett a tortád, férjednek utólag is boldog szülinapot! Kriszta valóban a krémhez 45 dkg. vaj kell? Soknak tartom, de lehet hogy tévedtem! Nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésHúúúú!Gyönyörűségesen szépséges!Nagyon ügyes vagy!Egyébként nálam is benne van az Eszterházy a No.5-ben!
VálaszTörlésPéteredet Isten éltesse!
VálaszTörlésA torta csodálatos lett!:)
Ó, az egyik nagy kedvencem! Most aztán nagy a kísértés! Csodaszép lett. Nagyon ügyes vagy. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek!
VálaszTörlésÉva-a krémbe valójában 30 dkg vaj kellene,de én másfélszeres mennyiséget használtam az egész krémben,hogy legyen bővel ide is-oda is.Jutott is mindenhová,a lapokra,oldalára és a díszítéshez is.
Szóval kevesebbel is lehet készíteni így: 2,5 dl tej, 2 ek.vaníl.pud.por, 2 tojássárgája, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 30 dkg vaj, 10 dkg darált dió és 2-3 ek.rum vagy brandy.
Így kevesebb krémet kapunk,de így is jó,úgy is jó:)
Isten éltesse Pétert!
VálaszTörlésKriszta! A Dobostorta "kudarca" után most egy remekművet alkottál! Csodaszép lett a torta, megérte a sok fáradozást! A tetején a marcipán réteg még csábítóbbá teszi. A díszítés és a fotók is gyönyörűek lettek! :)
Barbi!Köszönjük szépen!Azért nem volt az kudarc,bár elégedetlen voltam kicsit,de csak a teteje miatt,a szépsége miatt:)
VálaszTörlésBoldog Szülinapot a te Petidnek:) Csodás tortát készítettél, szerintem gyönyörű:) Nekünk is nagy kedvencünk.
VálaszTörlésKöszönöm!És át is adtam:)
VálaszTörlésEzt a tortát nem lehet megunni!
Nagyon szép az Eszterházy-tortád! :)
VálaszTörlés