Keresés ebben a blogban

2011. november 12., szombat

Esterházy torta

Petim nov.7.-én született, s hétfőn töltötte be a 33évét.Ebből az alkalomból terveztem tortát már egy ideje.Ő mindent szeret,s hogy valóra váltsam az én egyik álmomat is,az én kedvencemet sütöttem meg neki,vagyis az Esterházy tortát.Ő is nagyon szereti,s így mindkettőnk kedvére tettem ezzel.

Több variáció is kering a világban Esterházy tortára,s majd mindegyik azt hirdeti,hogy bizony az övé  az eredeti.Pár éve gyűjtögetem már az Esterházy recepteket,hogy ismerkedjek a többféle módszerrel,variációval és ízekkel. Van  a mandulás variáció és van a diós. Van aki fondant-ot használ a tetejére,mások fehércsokit,s megint mások marcipánt.Lehet főzött krém-szerintem ez a legjobb és lehet csak natúr.A díszítést illetőleg pedig számtalan variáció létezik.A lapok számát illetően is láttam eltéréseket.
Egy biztos,a Esterházy grófok nagy többsége igen csak ínyenc lehetett. Egyes írások a szerteágazó család ,,Fényes" Miklós nevű tagjára,míg mások a politikus Esterházy Pálra vagy annak szakácsára gyanakszanak,mint a torta megálmodójára.
Akárhogy is történt a dolog,csodásat alkottak,s én mint dióimádó nem tudok lemondani róla.

Peti nagyon örült neki,nem győzte dicsérni.Szívem,lelkem beleadtam:)
Sok macera,de megéri hozzáfogni,na nem minden hónapban!:) Legközelebb mandulával is kipróbálom.


A fotók nagyításához katt a képekre!

Íme ,ilyen lett:

Hát, ilyen lett....Isteni finom!
Diós lapok,főzött diós krém,Lübecki marcipán-még a nyáron vettem előre, olvasztott cukorral leöntött diószemek a tetején.



Esterházy torta
( ahogy én készítettem)

Hozzávalók:

- A lapokhoz:

- 5 dkg finomliszt
- 30 dkg darált dió
- 8 tojásfehérje
- 25 dkg nádcukor

- A krémhez:

- 3,75 dl tej
- 3 ek. vaníliás pudingpor
- 3 tojássárgája
- 30 dkg barnacukor
- 1,5 cs. vaníliás cukor
- 45 dkg vaj
- 15 dkg darált dió
- 4 evőkanál rum

- Díszítés:

- 1cs.Lübecki marcipán (Dr.Oetker)
- 4-5 dkg étcsoki
- fél dió szemek+ olvasztott barna cukor
- darált dió a torta oldalára

A tésztához a lisztet keverjük össze a dióval.A tojásfehérjéket csipet sóval verjük kemény habbá,közben apránként adagoljuk a cukrot.Óvatosan keverjük hozzá a diós keveréket és osszuk a masszát 5 felé.Én 5 tányérban egyenlő arányban osztottan szét.
Így:


Ezután 5 db sütőpapírra kört rajzoljuk,kb.20 cm-set.A tésztát a sütőpapírra kenjük úgy,hogy a körön kicsit túllógjanak. Egyenletesen elkenjük,hogy a teteje sima legyen.Egymás után sütőlemezen kisütjük  a lapokat, kb. 12 perc alatt,éppen hogy aranybarna legyen a teteje.A kisült diós piskótákról még melegen óvatosan eltávolítjuk a sütőpapírt és szabályos körré vágjuk a széleit.Minden piskótalapnak egyforma nagyságúnak kell lennie.Hűlni hagyjuk.
A krémhez 1 dl  hideg tejben elkeverjük a pudingport és a tojások sárgáját. A maradék tejet a cukorral és  a vaníliás cukorral. felforraljuk,majd a pudingos keverékhez adjuk.A tálat ezután vízgőz felé ültetjük és kevergetve az egészet sűrű krémmé főzzük.Ezután hideg vízbe állítva  a tálat időnként kevergetve kihűtjük.
A puha vajat habosra keverjük,meglocsoljuk rummal ,a vaníliás kihűlt krémmel és  a darált dióval jól elkeverjük.Én elektromos habverővel kevertem ki a krémet.
A legszebb piskótalapot félretesszük,ez lesz a torta teteje.A krémből picit félreteszünk,a díszítéshez.A többi lapot a diós krémmel egyenletesen megkenve egymásra halmozzuk,majd a tetejére tesszük a félretett lapot.Ezt is megkenjük a  krémmel,de ezt nem vastagon.A torta oldalát a krémmel egyenletesen megkenjük és darált dióval megszórjuk.

Így:


A Lübecki marcipánt kicsomagoljuk és golyóvá gyúrjuk össze.A golyót kerek lappá nyújtjuk porcukorral megszórt deszkán és  az eredeti kör alakú sütőformát körberajzoljuk rajta egy éles késsel.Így kapunk akkora kört,mint a torta.Ezt a kör alakú marcipánt óvatosan a torta tetejére illesztjük.A maradék marcipánt összegyúrjuk és felhasználjuk-én a torta közepére számot gyúrtam belőlük.De persze mást is lehet,különböző figurákat,vagy csak csomagoljuk be és száraz hűvös helyen tároljuk,jó lesz még sütibe.
A csokit olvasszuk meg gőz felett és utána egy nejlonzacskóba öntsük bele.A zacskó végén vágjunk egy rést,s azon csurgassuk egyenes vonalban a torta tetejére .Ezután éles késsel oda-vissza haladva ízlés szerinti mintákat húzzunk belőle.Nekem ez félig-meddig sikerült-szebb is lehetett volna....
A maradék krémet csillagcsőrös habzsákba tesszük és gombócokat nyomunk a torta széleire.Ezekre jönnek az olvasztott cukorral bevont fél diószemek és végül a marcipán szám a közepére.
Mehet a hűtőbe egy éjszakára.Másnap éles vastag pengéjű késsel vágjuk fel.

Jó étvágyat!

























12 megjegyzés:

  1. ÁLOMSZÉP és szerintem álomfinom is lehet. Imádom a diót, de nálunk sütemény tialom van (lányom fogyózik, a fiúk meg nem szeretik a sütiket mostanában),így csak innen "élvezkedhetek, mert ha megsütöm, meg is eszem!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Gabi!Akkor gyűjtsd a recepteket,amiket majd később megsüthetsz!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett a tortád, férjednek utólag is boldog szülinapot! Kriszta valóban a krémhez 45 dkg. vaj kell? Soknak tartom, de lehet hogy tévedtem! Nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
  4. Húúúú!Gyönyörűségesen szépséges!Nagyon ügyes vagy!Egyébként nálam is benne van az Eszterházy a No.5-ben!

    VálaszTörlés
  5. Péteredet Isten éltesse!
    A torta csodálatos lett!:)

    VálaszTörlés
  6. Ó, az egyik nagy kedvencem! Most aztán nagy a kísértés! Csodaszép lett. Nagyon ügyes vagy. :)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen mindenkinek!
    Éva-a krémbe valójában 30 dkg vaj kellene,de én másfélszeres mennyiséget használtam az egész krémben,hogy legyen bővel ide is-oda is.Jutott is mindenhová,a lapokra,oldalára és a díszítéshez is.
    Szóval kevesebbel is lehet készíteni így: 2,5 dl tej, 2 ek.vaníl.pud.por, 2 tojássárgája, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 30 dkg vaj, 10 dkg darált dió és 2-3 ek.rum vagy brandy.
    Így kevesebb krémet kapunk,de így is jó,úgy is jó:)

    VálaszTörlés
  8. Isten éltesse Pétert!
    Kriszta! A Dobostorta "kudarca" után most egy remekművet alkottál! Csodaszép lett a torta, megérte a sok fáradozást! A tetején a marcipán réteg még csábítóbbá teszi. A díszítés és a fotók is gyönyörűek lettek! :)

    VálaszTörlés
  9. Barbi!Köszönjük szépen!Azért nem volt az kudarc,bár elégedetlen voltam kicsit,de csak a teteje miatt,a szépsége miatt:)

    VálaszTörlés
  10. Boldog Szülinapot a te Petidnek:) Csodás tortát készítettél, szerintem gyönyörű:) Nekünk is nagy kedvencünk.

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm!És át is adtam:)
    Ezt a tortát nem lehet megunni!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szép az Eszterházy-tortád! :)

    VálaszTörlés