Keresés ebben a blogban

2011. december 17., szombat

Karácsonyi bonbonéria-azaz kézműves bonbonok

5-féle bonbont mutatok ma be.2napja készültek.Persze gasztroajándéknak  főleg.De csemegézünk is belőle amióta elkészült,s  a vendégeknek is lesz kínálóba.

A receptek kettesével :

Hátul: Aszalt szilvás-marcipános bonbonok
Elöl: Likőrös aszalt gyümölcsös (reform ) bonbonok

Aszalt szilvás marcipános bonbonok

Hozzávalók:

-aszalt szilva-tetszőleges mennyiség
- házi vagy gyári marcipánmassza-tetszőleges mennyiség

A bevonathoz: csokiglazúr (  recept itt )

A tetejére: 1-1 szál mandulapálcika

A marcipánmasszát kézzel -ha szükséges kevés porcukorral-összegyúrjuk és tetszőleges nagyságú golyókat formálunk belőle. Egy-egy szem aszalt szilvát rejtünk el a közepében.Ismét golyókká formáljuk és a csokiglazúrral bevonjuk. Lehűtjük.Miután megszáradt kis bonbonpapírba helyezzük.Én ezeket papírboltban szoktam beszerezni.




Likőrös aszalt gyümölcsös (reform ) bonbonok

Ötlet: Príma Konyha 2011 dec.

Hozzávalók:

- 30 dkg aszalt szilva aprítva
- 15-15 dkg aszalt sárgabarack, vörösáfonya, mazsola aprítva
- egy marék dió aprítva
- 10 dkg őrölt mandula
- 4 evőkanál mandulalikőr

A bevonathoz : csokiglazúr 

Továbbá: étcsokireszelék

Az aszalt gyümölcsöket összedaráljuk és összegyúrjuk a likőrrel és a mandulával.Kis golyókat formálunk és 10 percre betesszük a hűtőbe. Ezután a  glazúrral vonjuk be mint az előző receptnél.A csokis golyókat még frissen étcsokireszelékbe forgatjuk.Lehűtjük és kis bonbonkapszlikba helyezzük.


Hátul: Narancsos -marcipános bonbon
Elöl: Rumos-diós-mazsolás bonbon

Narancsos-marcipános bonbon

Hozzávalók:

- 20 dkg őrölt mandula ( Lidl)
- 15 dkg porcukor
- narancslekvár+marmalade lekvár (Lidl)
- 5 dkg kandírozott narancshéj (Lidl)
- őrölt fahéj
- pár csepp mandulalikőr (Amaretto)

Bevonat: csokiglazúr

Díszítés: mandulapálcikák

Az összes hozzávalót összekeverjük annyi lekvárral, hogy gyúrható masszát kapjunk-felesben: kevés narancslekvár és kevés marmalade= (ebben gyömbér is van,s ezért olyan isteni).Formáljunk kis golyókat belőle és a tányérral együtt tegyük a be  a hűtőbe 10-15 percre. Csokiglazúrral vonjuk be és rögtön mandulapálcikákba forgassuk be.
Tegyük ismét hűtőbe és amikor megszilárdult a csoki,helyezzük papírkapszlikba.


Rumos-diós-mazsolás bonbon

Hozzávalók:

- 40 dkg frissen darált dió
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg mazsola felaprítva
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- fél dl rum

Bevonat: csokiglazúr

A tetejére: mogyorókrokantok ( Lidl)

Az összes hozzávalót jól elkeverjük és golyókat formálunk belőle.Hűtőbe tesszük szilárdulni, majd a glazúrral bevonjuk.Rögtön ezután mogyorókrokantba forgatjuk.
Lehűtjük és ezt is ,mint az előzőeket hideg helyen tároljuk. 

Balra : Kókuszos bonbon
Jobbra: Gesztenyés-aszalt szilvás bonbon

Kókuszos bonbon

Hozzávalók:

- Meleg cukorszirup 50 dkg cukorból és 10 evőkanál vízből
- kb. egy csomag kókuszreszelék
- 5 dkg vaj
- fél tábla olvasztott fehér csoki
- ízlé szerinti mennyiség kókuszlikőr

Bevonathoz : olvasztott fehércsoki

Díszítés: kókuszreszelék

Az egészet a cukorsziruppal együtt összeforgatjuk és ha már csak langyos golyókat formálunk belőle.-Nem egyszerű,mert a kókuszreszelék szárazzá teszi egy kicsit.5 percre  a golyókat fagyasztóba tesszük, hogy kicsit megkeményedjen. Olvasztott fehércsokiba mártjuk és beforgatjuk kókuszreszelékbe.Szintén kis papírokba rakjuk.


Gesztenyés-aszalt szilvás bonbon

Hozzávalók:

- 50 dkg kiolvasztott gesztenyemassza
- 6 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál baracklekvár
- 4 evőkanál méz
- 2 teáskanál őrölt fahéj

Töltelék:

-aszalt szilva

Bevonathoz: Csokiglazúr

Díszítés: pörkölt natúr földimogyoró

Az összes hozzávalót összegyúrjuk és vizes kézzel golyókat formálunk belőle.Ragad!Mindegyik közepébe aszalt szilvát rejtünk és újra golyókká formáljuk.Fél órára  betesszük a hűtőbe, majd csokiglazúrral bevonjuk. Még frissen elhelyezzük  a tetején a mogyorót.Hűtőben pihentetjük,majd hűvös helyen tároljuk.


Jó étvágyat!

Nekem személy szerint a Likőrös (reform) bonbon és  a Narancsos -marcipános bonbon a kedvencem!

Jó bonbonozást kívánok Mindenkinek,aki rászánja magát !


Korábbi bonbon receptjeimet Itt olvashatjátok: http://krisztakonyhja.blogspot.com/search/label/bonbonok







2 megjegyzés: