A mostani bejglibe Barbi mákos töltelékét használtam.Ő pedig az én Pozsonyi táskám tésztáját használta a saját mákos töltelékéhez.Szóval csereberéltünk:) Eltértem tehát a jól bevált mákos bejgli töltelékemtől és vártam az eredményt.Ízre isteni finom lett!Én szárazabb tölteléket szoktam használni,citromhéjjal,s ez lazább töltelék lett most a lekvár és a méz miatt.Jó dús,vastagon töltelékes lett,ami miatt pedig nagy sikere volt.Köszi Barbi a receptet!Megtartom!
Nézzétek meg Barbi blogját is,ahol sok ínycsiklandó finomság várja a kedves látogatókat!
Van ám nekem más mákos bejgli receptem is itt: Különleges reform bejglik -ez is megér egy misét!:) -a lap alján lesz! Tavaly ezekkel készültem.
Íme a 3 hete készült bejglik,amit kicsit összenyomorgatva ,de kibírták a 1,5 órás utat
Alul gesztenyés-aszalt szilvások,felül mákosok vannak egy kis kandírozott narancséjjal
A bejgli tésztám receptjét már közöltem korábban,de íme még egyszer:
Mákos bejgli
Gesztenyés -szilvás és Mákos bejglik
Hozzávalók a tésztához:
1 dl natúr joghurt, 1 dkg élesztő, 1 tojás, 25 dkg fehér liszt,
Hozzávalók a tésztához:
1 dl natúr joghurt, 1 dkg élesztő, 1 tojás, 25 dkg fehér liszt,
12,5 dkg Rama és 2,5 dkg porcukor.
Szilvás töltelék: 25 dkg aszalt szilva, 2 dl vörösbor, 50 dkg gesztenyepüré,
Szilvás töltelék: 25 dkg aszalt szilva, 2 dl vörösbor, 50 dkg gesztenyepüré,
1 kiskanál fahéj, 1 evőkanál kekszmorzsa és 5 cl rum.
Mákos töltelék: (most Barbi receptje alapján): 200 g darált mák
· 100 g cukor
· 1 jó evőkanál baracklekvár
· 2 evőkanál akácméz
· kb. fél dl tej
- plusz: saját ötlet: 3-4 kiskanálnyi kandírozott narancshéj
( Én a tejet felforrósítottam és az összes többi mákos töltelék hozzávalójával jól elkevertem)
A tetejére: tojás.
A tésztához meglangyosítjuk a joghurtot és elkeverjük benne az élesztőt és a tojást.
A lisztben elmorzsoljuk a Ramát,hozzáadjuk a porcukrot ,
csipet sót és az élesztős keveréket.
Gyorsan összegyúrjuk. 30 percig lefedve a hűtőben pihentetjük.
Addig hozzáfogunk a töltelékhez. Az aszalt szilvát összevagdaljuk és
vörösborban fél óráig áztatjuk,majd lecsepegtetjük. A gesztenyepürét
villával összenyomjuk, hozzáadjuk a szilvát és a többi hozzávalót.
A tésztából 2 cipót formálunk és mindkettőt téglalap alakúra nyújtjuk.
Közepére kézzel ráhalmozzuk a tölteléket és ujjunkkal óvatosan eligazítjuk rajta.
Ne nyomjuk a tésztába bele,mert elvékonyodik és szétreped!
A két rövidebb oldalon visszahajtjuk 2-3 cm-t és lekenjük tojássárgájával.
Ezután a hosszabbik oldal mentén feltekerjük és a végét ismét bekenjük tojással.
A hengereket a sütőpapíros tepsibe tesszük és tojássárgájával átkenjük,
így pihentetjük fél óráig.(én szobahőmérsékleten hagytam,mások a hűtőbe teszik).
Fél óra elteltével újra bekenjük a bejgliket,de most a tojások fehérjével,
és ismét 30 percig pihentetjük. Végül villával a tetejét és az oldalát megszurkáljuk
és előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Átemeljük egy tálcára és szeleteljük.
Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
Kriszta de örülök, hogy ízlett, én is pont azért szeretem mert annyira krémes, lágy a töltelék!!
VálaszTörlésNagyon guszta lett, én karácsony hetében sütöm és biztosan felteszem majd! Köszi, hogy megosztottad!:))
Érezni az illatát:)
VálaszTörlésImádom a mákos bejglit,alig várom,h süssek és egyek már belőle:) csak hát a jövő hétre terveztem ezt csak.
VálaszTörlésImádok minden mákost. Én ma fogom sütni, mert eddig másféle süteményeket készítettem. Nálunk előkarácsony volt az unokáim miatt. Azért mentem a receptet, minden recept ami mákos érdekel.Köszi!:))
VálaszTörlés