Keresés ebben a blogban

2011. december 11., vasárnap

Mákos bejgli

Advent 1. vasárnapján Mákos bejglivel leptem meg Zsuzsiékat Miskolcon.Gyuri bácsi már-már fanatikusan rajong érte,így volt nagy öröm.
A mostani bejglibe Barbi mákos töltelékét használtam.Ő pedig az én Pozsonyi táskám tésztáját használta a saját mákos töltelékéhez.Szóval csereberéltünk:) Eltértem tehát a jól bevált mákos bejgli töltelékemtől és vártam az eredményt.Ízre isteni finom lett!Én szárazabb tölteléket szoktam használni,citromhéjjal,s ez lazább töltelék lett most a lekvár és a méz miatt.Jó dús,vastagon töltelékes lett,ami miatt pedig nagy sikere volt.Köszi Barbi a receptet!Megtartom!
Nézzétek meg Barbi blogját is,ahol sok ínycsiklandó finomság várja  a kedves látogatókat!

Van ám nekem más mákos bejgli receptem is itt: Különleges reform bejglik -ez is megér egy misét!:) -a lap alján lesz! Tavaly ezekkel készültem.


Íme a 3 hete készült bejglik,amit kicsit összenyomorgatva ,de kibírták a 1,5 órás utat
Alul gesztenyés-aszalt szilvások,felül mákosok vannak egy kis kandírozott narancséjjal

A bejgli tésztám receptjét már közöltem korábban,de íme még egyszer:

Mákos bejgli

Gesztenyés -szilvás  és Mákos bejglik

Hozzávalók a tésztához: 
1 dl natúr joghurt, 1 dkg élesztő, 1 tojás, 25 dkg fehér liszt,
 12,5 dkg Rama és 2,5 dkg porcukor.

Szilvás töltelék: 25 dkg aszalt szilva, 2 dl vörösbor, 50 dkg gesztenyepüré, 
1 kiskanál fahéj, 1 evőkanál kekszmorzsa és 5 cl rum.

Mákos töltelék: (most Barbi receptje alapján): 200 g darált mák
·  100 g cukor
·  1 jó evőkanál baracklekvár
·  2 evőkanál akácméz
·  kb. fél dl tej 
- plusz: saját ötlet: 3-4 kiskanálnyi kandírozott narancshéj

( Én a tejet felforrósítottam és az összes többi mákos töltelék hozzávalójával jól elkevertem)


A tetejére: tojás.

A tésztához meglangyosítjuk a joghurtot és elkeverjük benne az élesztőt és a tojást.
 A lisztben elmorzsoljuk a Ramát,hozzáadjuk a porcukrot ,
csipet sót és az élesztős keveréket. 
Gyorsan összegyúrjuk. 30 percig lefedve a hűtőben pihentetjük.
Addig hozzáfogunk a töltelékhez. Az aszalt szilvát összevagdaljuk és 
vörösborban fél óráig áztatjuk,majd lecsepegtetjük. A gesztenyepürét 
villával összenyomjuk, hozzáadjuk a szilvát és a többi hozzávalót.
 A tésztából 2 cipót formálunk és mindkettőt téglalap alakúra nyújtjuk.
 Közepére kézzel ráhalmozzuk a tölteléket és ujjunkkal óvatosan eligazítjuk rajta.
Ne nyomjuk a tésztába bele,mert elvékonyodik és szétreped! 
A két rövidebb oldalon visszahajtjuk 2-3 cm-t és lekenjük tojássárgájával.
Ezután a hosszabbik oldal mentén feltekerjük és a végét ismét bekenjük tojással.
A hengereket a sütőpapíros tepsibe tesszük és tojássárgájával átkenjük,
így pihentetjük fél óráig.(én szobahőmérsékleten hagytam,mások a hűtőbe teszik).
Fél óra elteltével újra bekenjük a bejgliket,de most a tojások fehérjével,
és ismét 30 percig pihentetjük. Végül villával a  tetejét és az oldalát megszurkáljuk
 és előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Átemeljük egy tálcára és szeleteljük.

Jó étvágyat!



4 megjegyzés:

  1. Kriszta de örülök, hogy ízlett, én is pont azért szeretem mert annyira krémes, lágy a töltelék!!
    Nagyon guszta lett, én karácsony hetében sütöm és biztosan felteszem majd! Köszi, hogy megosztottad!:))

    VálaszTörlés
  2. Imádom a mákos bejglit,alig várom,h süssek és egyek már belőle:) csak hát a jövő hétre terveztem ezt csak.

    VálaszTörlés
  3. Imádok minden mákost. Én ma fogom sütni, mert eddig másféle süteményeket készítettem. Nálunk előkarácsony volt az unokáim miatt. Azért mentem a receptet, minden recept ami mákos érdekel.Köszi!:))

    VálaszTörlés