Keresés ebben a blogban

2011. december 21., szerda

Isler, Mogyorós kifli, Mézes krémes és Flódni-sütemények karácsonyra

Ma bejgli készítés közben észrevettem,hogy hatalmas pelyhekben hull a hó!Végre!Az egész Mátra havas egyelőre,legalábbis a konyha ablakból annak látszik itt a Mátra aljából.

Nagyon korán keltem ma,mert a nemes cél érdekében megteszek minden tőlem telhetőt.Egyik ismerősömnek küldtem Debrecenbe csomagot a debreceni busszal,s mivel mindenre felkészültem,így "megvesztegettem" a sofőrt egy kis saját puszedli-mézeskalács csomaggal :)Sokáig nem kellett "vesztegetnem", ugyanis földim ,vagyis a szülőfalumban él.Viszont iszonyú hideg volt.Remélem a csomag épségben megérkezett,s örömet okoztam vele!
Végigjártam a piacot,kora reggel már rengetegen voltak.Csodáltam a fogalmam sincs milyen nevű óriás halakat,ahogyan a halas ember épp akkor fosztja meg azokat fejüktől.Nagy volt a nyüzsgés,de szerencsére én már megvagyok mindennel.


Ma még készítettem: Isteni finom Fokhagymakrémlevest-lehet hogy űbereli az Egerben fogyasztottat!És mivel Alexa jóvoltából volt 1 kg lazacunk,így azt is elkészítettem karácsonyi módra vadiúj szerzeményű körettel.Ezekről többet később!

És akkor most 4 kedvenc sütim receptje következik. Az islert múlt héten sütöttem, a többit tegnap. Ma bejgisütés van-jelenleg is sülnek-remélem sikerül!Na ,de ezek után egyenlőre nem vagyok hajlandó többet sütni,hiszen vagy 10-11 féle finomság várja már végső sorsát.Igaz ennek nagy része másnak megy,de nekünk is marad mindből,sőt! Már most jelzem,hogy készítettem egy Reform gyümölcskenyeret is,de azt csak akkor vágjuk fel,ha már alig lesz sütemény.Egyébként is hetekig jó,főleg csak aszalt gyümölcs alkotja,majdnem 1 kg. Tehát figyeljétek majd,fel lesz téve hamarosan!



Isler

Az Islert szerintem mindenki szereti.Nekünk nagy kedvencünk.Készülhet mandulával ,de dióval is. Állítólag Ferenc József kedvenc süteménye volt,amelyet Bad Ischl-ben készítettek neki először.

A következő adag 53 db majdnem 10 cm átmérőjű islerhez való.A liszt rengetegnek tűnhet-az is-de a könnyebb munkavégzés érdekében több adagban dolgozzuk ki a tésztát.Nekem is 5 gombóc kerekedett belőle.

Hozzávalók:

- 1120g liszt
- 400g porcukor
- 800g vaj (de nem Rama! ) szobahőmérsékletű
- 400g darált mandula  vagy dió-én mandulával készítettem
- 4 kávéskanál őrölt fahéj

Töltéshez: 

- málnalekvár
- házi baracklekvár

Bevonás: Csokiglazúr-dupla adag recept itt 

A rácsokhoz:

- étcsoki gőz felett olvasztva

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk-több adagban és 10 percre betesszük a hűtőbe. Sütőpapírral kibélelünk 3-4 tepsit és előmelegítjük a sütőt. Egy poharat vagy kb. 8-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatót előveszünk és  a lisztezett deszkán kinyújtott tésztából korongokat szaggatunk ki. Ezeket kisütjük-ne égjen meg,s ne  is legyen barna. Maradjon világos. A tepsiben hagyjuk kicsit hűlni ,majd alányúlunk és tálcára pakoljuk.
Ha kihűltek a korongok -1- 1 darabot lekvárral összeragasztunk.Ha készen vagyunk az összes isler ragasztásával,a közben elkészített csokiglazúrral vonjuk be  a sütit.Ha ez megszáradt-egy éjszaka-utána  a gőz felett felolvasztott csokival rajzoljunk rácsokat az islerek tetejére. Várjunk még megszárad és csak ezután pakoljuk el.Sokáig finom piha marad!

Isteni finom!!!

Isler készítés képekben:
-az első kép felirattal




Mogyorós kiflik-gluténmentes és reform


A recept a Blikk Nők konyha decemberi számából való kis módosítással.Dupla adag,s mogyorót tettem bele dió helyett.A végeket pedig étcsokiba mártottam.

Hozzávalók kb. 48 darabhoz:

- 20 dkg kukoricaliszt
- 8 dkg hajdinaliszt
- 10 dkg rizsliszt ( én barnát használtam)
- 10 dkg szőlőcukor ( eredetileg porcukor)
- 2 tk őrölt fahéj
- 2 csipet só
- 2 tojás
- 20 dkg darált mogyoró ( Lidl)
- 20 dkg puha vaj (pl. Meggle)

A mártáshoz:

- gőz felett megolvasztott étcsoki

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1 órára a hűtőbe tesszük.Ezután kis darabokat lecsípünk belőle és kis kifliket formálunk.Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk és előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.Miután kihűltek végei olvasztott csokiba mártjuk és száradni hagyjuk.
Jól záródó fém- vagy műanyagdobozban tároljuk.

Nagyon finom reform süti!





Flódni


Hozzávalók:

A tésztához:

- fél kg liszt
- 25 dkg vaj vagy Rama
- 10 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
- 1 dl fehérbor-félszáraz

Diótöltelék:

- 20dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 1 cl fehérbor

Mákos töltelék:

- 20dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 cl fehérbor

Almás töltelék:

- 1kg lereszelt alma
- 10dkg porcukor
- fahéj
- szegfűszeg

Továbbá:

-Házi üstben készült cukormentes szilvalekvár
- 1 tojás  a kenéshez
- porcukor  a szóráshoz

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kb. 30 percig a hűtőben tároljuk.A töltelékekhez a hozzávalókat kimérjük és elkeverjük külön-külön tálakban.Az almáshoz ízlés szerint teszünk fahéjat és szegfűszeget.
A tésztát 4 részre osztjuk és egy zsírral kikent és vékonyan kilisztezett tepsibe fektetjük az első kinyújtott tésztadarabot.Erre jön először egy kis szilvalekvár egyenletesen rákenve ,majd a  diós töltelék szintén egyenletesen .Ezután újabb kinyújtott tészta,majd arra megint egy adag lekvár szétkenve és  a mákos töltelék.Újabb tészta és ezt már nem kenjük le.Erre jön a levétől kinyomkodott almás töltelék,majd az utolsó tésztával zárjuk.Felvert tojással megkenjük és villával sűrűn megszurkáljuk.Előmelegített sütőben 50-60 perc alatt szép pirosra sütjük.Tepsiben hagyjuk hűlni.Porcukorral megszórjuk és szeleteljük.
Igazi karácsonyi süti, a zserbó rokona:)


Mézes krémes
( a nagy kedvencem)


Hozzávalók:

- a tésztához:

- 5 dkg margarin
- 1 egész tojás
- 15 dkg cukor
- 3-4 evőkanál tej
- 6 dkg méz (akác)
- 40 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna

A krémhez.

- 1 cs- vaníliás pudingpor
- 4 tojássárgája
- 5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 30 dkg Rama
- 15 dkg porcukor

Továbbá:

- házi sárgabaracklekvár
- étcsoki bevonó+ 1 kanál étolaj
- Milka 100g-os tejcsoki

A tésztához a margarint, a tojást,a cukrot és  a mézet gőz felett sűrűre főzzük,majd kihűtjük. A lisztet a szódabikarbónával összekeverjük és  langyos mézes mázzal összekeverjük. Összegyúrjuk és 4 részre osztjuk. Tepsi hátán kinyújtjuk és előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Óvatosan késsel alányúlva távolítjuk el a tepsi hátuljáról a mézes tésztát.  A lapokat külön tálcán kihűtjük.  Addig a krémet készítjük el. Ehhez  a pudingporból, a tojások sárgájából, a tejből és cukorból sűrű pudingot főzünk és kavargatva kihűtjük. A puha margarint a porcukorral kihabosítjuk,majd a a kihűlt pudingot apránként hozzáadjuk.Én elektromos habverőt használtam. A süti összeállítása következik: Egy lapot  a krém 1/3-ával megkenünk egyforma vastagon mindenhol.A következő lap hátulját vékonyan baracklekvárral megkenjük és az előző krémes lapra borítjuk.A szárazon maradt mézes lapot megkenjük a maradék krém felével,majd a 3.lapot megfordítjuk és azt is megkenjük lekvárral,s ezt is ráfordítjuk a krémes lapra. A tetejére kenjük a maradék krémet .Az utolsó lapot szintén megfordítjuk és lekvárral megkenjük s ezt is a krémes lapra fordítjuk.A tetejét már nem kenjük meg,s nincs is mivel.Hidegre tesszük egy kicsit,hogy összeérjenek az ízek. Ilyenkor még lehet egyformára vágni a széleket. 
Gőz felett felolvasztjuk az étbevonót az olajjal és ezt a tésztánk tetejére kenjük egyenletesen.Nem baj ha lecsöpög egy-két helyen.Hideg helyre tesszük szilárdulni.Addig megolvasztjuk a tejcsokit és azzal vékony rácsokat rajzolunk a mézes-krémes tetejére. Hideg száraz helyen-pl. kamra hagyjuk szilárdulni,majd ezután olajba mártott és lecsöpögtetett éles késsel tetszőleges szeleteket vágunk belőle. Hűvös száraz helyen tároljuk.

Mennyei!!!





Amivel ma megleptem valakiket és  a kis csomag a sofőr "megvesztegetéséhez":)




Tegnap Gesztenyés hókifliket is gyártottam egy kis mandulalikőrrel megbolondítva
- receptje már fent van: Itt

Végezetül: Kisültek a bejglik-2 diós-mazsolás , 1 mandulás-marcipános  kandírozott narancsos és 1 mandulás-narancsos-vörös áfonyás. Teljesen új recept alapján a netről.Részletek holnap!


















6 megjegyzés:

  1. Nagyon -nagyon aktív vagy ! Mi szem szájnak ingere az itt mind megtalálható nálad! Mézes krémest szívesen megkóstolnám ! Nagyon guszta mindegyik süteményed! Én is ma sütöttem meg a bejglit, de nem tudom hogy miért megint megrepedt. Az ízén ez nem ront de mégis bosszant, pedig amit általában mondana hogy hideg töltelék legyen stb. azt mind betartottam!

    VálaszTörlés
  2. Hú,Éva!A laptopkonyha.hu-n van egy videó részletesen a bejgliről.Az alapján készítettem most el. Nagyon jó!Hosszadalmas,türelemjáték,de megéri.Végig hideg hozzávalókkal kell dolgozni.Nagyon szépek lettek,bár még nem vágtam fel,de kívülről nagyon szépek!De ezzel be is fejeztem a sütögetést egy időre.
    Az 4 közül az egyiken mintha látnék repedés kezdeményt,szóval a 4ből 1 valamiért nem bírt magával.De egyébként fel sem tűnik, csak ha nagyon közelről nézem,egyáltalán nem látványos.
    Abban biztos 1 dkg-val mégis több lett a töltelék.Nos,megesik...De mind nagyon szép,eddigi legszebb bejglijeim.

    VálaszTörlés
  3. Tessék mondani, itt lehet rendelni abból a mézes krémesből??? Mert azok istenien néznek ki! A többi is jó, de a mézes a kedvencem. Szuperügyes voltál!

    VálaszTörlés
  4. Kriszta,gratulálok ahhoz amit alkottál,most a Flódnit viszem!!!Egyszerűen szeretnék beesni a konyhádba,és ki sem jönni onnan!!!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a dicséretet mindenkinek!Tényleg rengeteg munkám van mindennek,lassan már emberfeletti számba megy,mert akárhogy is nézem legalább 10-11féle süti van a konyhában-és akkor még a bonbonokat csak 1nek vettem,pedig abból 6féle van.Az isler és a bonbonok fogyatkoznak igencsak..hmm,rájárunk:)ÉS már ajándékba is került a mézesekből,a bonbonokból.Holnap pedig a maradék fele fog eltűnni,viszik a húgomék,szép menet lesz:)Utána pedig még 2helyre lesz kóstoló, a többi a minénk marad.Majd csak nem hízunk el!:)))

    VálaszTörlés
  6. Húú.Hát nem fogom önmagamat ismételgetni, de ez a teljesítmény nem mindennapi!A flódnit mindenképp elkészítem!Köszi hogy feltetted!:)

    VálaszTörlés