Keresés ebben a blogban

2013. július 31., szerda

Datolyás kakaós keksz mandulával és kókusszal

Kedves bloggertársam, Tolnai Orsolya  blogján bukkantam rá erre a fantasztikus mindenmentes( tej-,cukor-és gluténmentes) keksz receptre!Én aszalt szilva helyett datolyával készítette, édesítőnek pedig xukort használtam.Nagyon finom lett,a mentás sárgabarack dzsemembe mártva pedig valami isteni! :)
A receptért kattintsatok Orsi blogjára :)  !






2013. július 30., kedd

Meggyes-mákos rácsos süti

Körülbelül egy hónapja készítettem ezt a sütit glutén-, cukor- és tejmentesen.


Meggyes-mákos rácsos süti

Hozzávalók a tésztához:

- 350g gluténmentes alapliszt
- 200g sertészsír vagy kókuszzsír
- fél csomag gluténmentes sütőpor
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás a kenéshez
- 100g xillit
- kb.100g kókusztejszín ( Cocomas )

A töltelékhez:

- 100g darált mák
- xillit ízlés szerint
- 1 csipet őrölt fahéj
- kevés forró víz
- fejtett meggy 

A tetejére:

- szeletelt mandula
- xillit

A tészta hozzávalóiból könnyű tésztát gyúrunk és becsomagolva fél órát pihentetjük a hűtőben.Kétfelé vesszük és zsírozott,lisztezett tepsibe simítjuk az egyik darab kinyújtott tésztát.Erre jön a mákos töltelék: a fahéjas mák leforrázva és xillittel ízesítve,majd a meggyet is rápakoljuk.
A maradék tésztából hosszú darabokat hengergetünk és átlósan berácsozzuk vele a sütit.A rácsokat lekenjük a felvert egész tojással, majd megszórjuk mandulával és az édesítővel.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Hidegen szeleteljük.

Jó étvágyat!





2013. július 29., hétfő

Paleo tökfőzelék

Glutén-,tej- és cukormentes főzelék.


Paleo tökfőzelék

Hozzávalók:

- 1 kg gyalult tök
- 1 marék felaprított friss kapor
- só
- bors
- 2 kanál lenmagliszt
- 400ml Cocomas kókuszkrém
- jóféle csemege kolbász 

A tököt a kaporral, sóval,borssal és kevés vízzel feltesszük a tűzre puhulni.Közben a lenmaglisztből és a kókuszkrémből csomómentes habarást készítünk.Ezzel sűrítjük be a tököt.Kolbászkarikákkal tálaljuk.

Jó étvágyat!





Provence-i töltött cukkini

Ezt a töltött cukkinit 2 hete alkottam.Isteni finom,igazi nyári étel levendulával,kecsketúróval és fenyőmaggal.Ugye milyen jól hangzik?


Provence-i töltött cukkini

Hozzávalók:

- 1 óriás zöld cukkini
- 400g snidlinges kecsketúró
- 3 db paradicsom húsa felkockázva
- 2 marék fenyőmag
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 kupica olívaolaj
- 1 kis csokor friss bazsalikom
- 100g főtt natúr gesztenye felkockázva
- só
- darált pirospaprika
- levendulavirág

A cukkinit megtisztítjuk és hosszában félbevágjuk.A közepét, a magját eltávolítjuk.A töltelékhez a túrót a paradicsommal,1 marék fenyőmaggal,a zúzott fokhagymával,az olajjal, a felaprított bazsalikommal,a gesztenyével és ízlés szerint sóval összekeverjük.A tölteléket a cukkini csónakokba kanalazzuk,majd megszórjuk a maradék fenyőmaggal,a paprikával és levendulával.Sütőpapíros tepsiben készre sütjük.A teteje egy kicsit megbarnul,a cukkini megpuhul.

Jó étvágyat!



2013. július 27., szombat

Indiai hal curry pekándiós kókuszszósszal

A következő hal curry is saját szerzeményem.Már tudjátok, totálisan belezúgtam az indiai ételekbe. :) Rajongok az indiai fűszerekért,ha pedig rábukkanok egy jóféle fűszerkeverékre,akkor beindul a fantáziám. :)
Évente egyszer a Szép Kis Indiában szoktam beszerezni néhány hozzávalót.
Isteni finom lett!


Indiai hal curry pekándiós kókuszszósszal 
4 főre

Hozzávalók:

- 1 kg afrikai harcsafilé vagy vajhal felkockázva
- só
- kurkuma
- 2 kanál Fish Curry Masala fűszerkeverék ( koriander, chili, kurkuma, római kömény, görögszéna levél, só, feketebors, ajowan, szárított mangó, gyömbér, mustár, lencse, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj, kömény, kardamom, szerecsendió virág, asafoetida)
- 2 kanál kókuszzsír
- 4 dl kókusztejszín
- 4 dl víz
- 2 fej lila fejű újhagyma felkockázva
- 4 nagy gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- 1 csipet őrölt chili
- petrezselyemzöld vagy koriander felaprítva
-1 marék pekándió

A körethez:

- 2 csésze basmati rizs
- só
- víz
- 1 citrom reszelt héja
- petrezselyemzöld vagy koriander

A salátához:

- lilahagyma
- uborka
- citrom
- paradicsom
- petrezselyemzöld vagy koriander

A felkockázott halfiléket a hagymával együtt a kókuszzsíron,fűszerezve elkezdjük pirítani.Felöntjük a vízzel és addig pároljuk,amíg a víz elfő.Ezután a kókusztejjel öntjük fel,majd a fokhagymát összetörve hozzákeverjük,chilivel fűszerezzük és amikor kezd besűrűsödni,akkor a citrom levét is hozzáadjuk.A pekándiót belekeverjük és egyet rottyantunk rajta.Elzárjuk a gázt és friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórjuk.Azonnal tálaljuk.

A rizst sós vízben készre főzzük. A citrom héját belereszeljük és korianderrel vagy petrezselyemmel díszítjük.
A curryt a rizzsel és a salátával tálaljuk.

Jó étvágyat!









Sárgabarack dzsemek: Levendulás,Mentás és Mézes-vaníliás

Idén is készítettem sárgabarack dzsemet :
- Levendulásat,
- Mentásat és
- Mézes-vaníliásat.

A receptem : a szokásos ,annyi változtatással,hogy a Levendulásnál xukort használtam,citromot és zselésítőt, a Mentásnál xillitet, szárított mentát, kevés citrom levét és mást nem, a Mézes-vaníliásnál pedig kilónként 15 dkg akácmézet,ízlés szerint Bourbon vaníliaport, 1 citrom levét és agar-agar zselésítőt.












Grillezett fűszerkrémes csirkemell Mentás cukkini csónakokkal

Az előző hónap egyik sztárja volt itthon ez a finomság,amelynek receptje csak úgy kipattant a fejemből jó szokásom szerint. :) Isteni finom töltött cukkini,de nagy sikere volt a családban a fűszerkrémes csirkének is. Minden túlzás nélkül állíthatom,hogy nagyon klassz receptre sikeredett :)


Grillezett fűszerkrémes csirkemell Mentás cukkini csónakokkal 

Hozzávalók a fűszermártáshoz: 

- 3 kanál fokhagymás-koriander pesto
- 3 kanál olívaolaj
- fahéj ízlés szerint
- kurkuma ízlés szerint
- darált pirospaprika ízlés szerint
- 200ml kókusztejszín

Az egészet kikeverjük és amennyi kell belőle félreteszünk a cukkinihez,plusz 5 kiskanálnyit félreteszünk a tálaláshoz.A többivel bepácoljuk a vékony szeletekre vágott,sózott és bevagdosott 1kg csirkemellfilét.Hűtőben pácoljuk kb. 1 órán át.Ezután grillen a húsok mindkét oldalát átsütjük.

Hozzávalók a cukkinihez:

- 3 marék basmati rizs
- 1 csipet sáfrány
- só
- víz
- 1 db óriás zöld cukkini
- 20 dkg kecskesajt
- 1 kis marék felaprított friss mentalevél
- 4 db paradicsom húsa
- 2 szál újhagyma zöld szára felaprítva
-  3-4 kiskanál fokhagymás-koriander pesto 
- 4-5 kanál fűszermártás

A rizst sós,sáfrányos vízben készre főzzük.A cukkinit félbevágjuk és a közepét, a magos részét kikaparjuk.A rizst összekeverjük a felkockázott kecskesajttal, a mentával,a paradicsommal,az újhagymával, a pestoval és a fűszermártással.ezzel megtöltjük a cukkiniket,majd sütőpapíros tepsibe helyezzük.Sütőben kb.45 perc alatt készre sütjük.A csirkemellel és friss mentával tálaljuk.

Jó étvágyat!






Fahéjas-áfonyás-diós tekercsek



Fahéjas-áfonyás-diós tekercsek

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- csipet só
- 3 dkg friss élesztő
- 2,5-3 dl tej
- 7 dkg olvasztott vaj
- 2 egész felvert tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 nagy marék dió
- 1 nagy marék aszalt áfonya

A kenéshez: egy tojás egy kiskanál vaníliás cukorral és 1 kanál tejjel felverve 

A cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt,majd a tészta többi hozzávalójával együtt könnyű ,laza, hólyagos tésztát dagasztunk.Lefedve langyos helyen 30 percig kelesztjük.Ezután kinyújtjuk és a következő krémmel megkenjük: olvasztott vaj+cukor+ fahéj keveréke.A diót és az áfonyát rászórjuk és feltekerjük.Felszeleteljük és sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe pakoljuk.Lefedve még 15 percig kelesztjük.Szépen megdagadnak a tekercsek.Sütés előtt megkenjük a a cukros-tejes felvert tojással.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!











2013. július 14., vasárnap

Nyers almatorta

"Az vagy,amit megeszel... "

Két napja elkészítettem életem első,de nem utolsó nyers tortáját. A Mannatural Raw Vegan Restaurant nyers  almatortája ihletett meg,amit egy hete volt szerencsém megkóstolni. Isteni finom volt,s ínycsiklandó mint minden,ami náluk kapható és természetesen nagyon egészséges is. Ajánlom minden olvasómnak,hogy keresse fel őket és ha tehetik,menjenek el egy tanfolyamra is hozzájuk. Én is ezt tervezem...

Több nyers torta recept is van már a neten,így érdemes körbenézni ilyen módon is,s ötleteket gyűjteni.
Még a sütőt sem kell bekapcsolni,s olyan isteni tortát alkothatunk,hogy mind a húsz ujjunkat meg fogjuk nyalni utána! :)

Én kb.1,5 órát szántam a saját nyers-vega tortám elkészítésére,mivel mindent aprólékosan,pontosan,nagyon odafigyelve és nagy izgalommal,sok szeretettel készítettem.

A torta egyébként Kristófnak is készült,aki július 16.-án lesz 4 éves. De titokban azt is ünnepeltem,hogy sokkal jobban vagyok,sokkal egészségesebb,de ami még fontosabb,hogy boldogabb...
Mennyei lett! Hűtve és lassan ajánlott fogyasztani!Hogy pontosan miért,azt a Mannatural-ban elmondják :)


Nyers almatorta 

Hozzávalók az alaphoz :

- 2 nagy csésze frissen darált dió
- kb. 24 darab királydatolya 
- 4 púpozott evőkanál kókuszreszelék
- csipet só
- 3 evőkanál natúr holland kakaópor
- 3 evőkanál lenmagpehely
- Bourbon vaníliapor ízlés szerint
- őrölt fahéj ízlés szerint
- 10-15 evőkanál víz
- 2-3 evőkanál akácméz

Hozzávalók a töltelékhez:

- 8 darab alma lereszelve ( kicsire )
- 5 db datolya
- 100g aranymazsola
- 2 evőkanál akácméz
- őrölt fahéj ízlés szerint
- Bourbon vaníliapor ízlés szerint
- őrölt szegfűszeg ízlés szerint
- 3 púpos evőkanál útifűmaghéj

Hozzávalók a krémhez:

- 5 darab datolya
- 2 kanál kókuszzsír
- 2-3 darab banán
- 1 kiskanál natúr holland kakaópor
- őrölt fahéj 

A díszítéshez:
- almaszeletek
- dióbél

Az alaphoz a datolyát apróra vágjuk és az összes többi hozzávalóval együtt pürésítjük.A vizet adagoljuk hozzá közben,s olyan kókuszgolyó állagú tésztát kell kapjunk.Ezt a tésztát megfelezzük és az egyik felét egy kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk szép egyenletesen.
Erre jön a töltelék.A töltelékhez a datolyát és a mazsolát is apróra vágjuk,majd a mézzel, a fűszerekkel  együtt összeturmixoljuk.A reszelt almához keverjük az útifűmaghéjjal együtt.A kikevert tölteléket a tésztára simítjuk.A maradék tészta anyaggal befedjük a tölteléket. Én ezt úgy csináltam,hogy a két kezem közé vettem egy-egy darabot a tésztából és lelapogattam a kezeim között, majd apránként helyeztem rá a töltelékre a tésztát.
Ezután betettem a hűtőbe pihenni.Közben elkészítettem a  krémet.
A krémhez a datolyát felaprítottam, a banánt felszeleteltem és a többi hozzávalóval együtt összeturmixoltam.Ezt a krémet egyenletesen rákentem a torta tetejére,majd fél órára betettem a hűtőbe. Később feldíszítettem és 24 órát hagytam állni  a hűtőben.
Másnap éles késsel szépen szeletelhető.

Jó étvágyat!



egy isteni szelet 


keresztfiú :) 



2013. július 9., kedd

Kesudiós-kókuszos cukkini-padlizsán curry

Kb. egy hete készítettem ezt a fenséges curryt,csak úgy szokásosan saját ízlésem szerint :) Az idei nyár nagy befutója nálam a cukkini-mindig kell lenni valami hóbortnak! :)
Az indiai ízvilágról pedig nem tudok leszokni,ez már több mint egyszerű rajongás, ez már szerelem... :)



Kesudiós-kókuszos cukkini-padlizsán curry

Hozzávalók:

- 1 nagyon nagy darab zöld cukkini mag nélkül felkockázva
- 2 nagyon nagy darab sárga cukkini mag nélkül felkockázva
- 1 padlizsán húsa mag nélkül felkockázva
- 2 fej lila végű újhagyma lila vége felszeletelve
- 1 kanál olaj( kókusz, ét,olíva,szezám,vagy mogyoró)
- 25 dkg basmati rizs
- 1,3 liter víz
- só,darált piros paprika, curry, kurkuma, koriander, római kömény , 2 kiskanál koriander+fokhagyma paszta ( ezt itt vettem: http://www.troyamarket.hu/ ) , fahéj - mindből ízlés szerint
- 1 db piros erős chili paprika felaprítva
- 200ml kókuszkrém( Cocomas kókusztejszín )
- 2 marék pirított, sós kesudió

A díszítéshez: friss koriander vagy petrezselyem

Az olajon a cukkinit és a padlizsánt  a hagymával elkezdjük pirítani 3 percig.Ezután hozzáadjuk a rizst és még 1 percig együtt pirítjuk.Felöntjük a vízzel és fűszerezzük ízlés szerint.Amikor forr, hozzáadjuk a chilit,majd amikor a levét már elfőtte,felöntjük a kókuszkrémmel és beleöntjük a kesudiót is. Amikor forr,elzárjuk.Melegen tálaljuk.

Jó étvágyat!



Reform kenyér

Évek óta nem eszem kenyeret,s fél éve már gluténmentesen étkezem,de azért szoktam Másoknak sütögetni.
Maradék lisztekből hoztam össze ezt úgy 2 hónapja:


Reform kenyér 

Hozzávalók:

- 75 dkg Graham liszt
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 5 dkg friss élesztő
- 4 teáskanál cukor
- 2 dl tej
- 4 teáskanál só
- 6 ek.extra szűz olívaolaj
- 6 dl meleg víz

A tetejére:

- meleg víz
- szezámmag

A meleg cukros tejben és a meleg víz felében felfuttatjuk az élesztőt,majd az egészből szép tésztát dagasztunk. 40 percig kelesztjük langyos helyen letakarva.Utána újra átgyúrjuk,majd még 15 percig kelesztjük.Ezután formázzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.Letakarva még  hagyjuk 10 percet pihenni.Meleg vízzel megspricceljük a tetejét és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat!




Málnás-kókuszos krémpite

Az alapreceptet a Kifőztük oldalán találtam,a legújabb- júliusi- számban, Pocak Panna receptjeként . 2 hete elkészítettem dupla adaggal. Lehet,hogy nem olyan szép,mint az eredeti receptben, de isteni finom lett.Egy kis büntetlen,krémes szenvedély...


Málnás-kókuszos krémpite 

Hozzávalók a dupla adaghoz:

- 4 tojás
- 12 dkg nyírfacukor
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 1 liter kókusztej
- 26 dkg fehér rizsliszt
- kb.30 dkg málna 

A tojásokat a nyírfacukorral felverjük.Én elektromos habverőt használtam. A vaníliát közben hozzáadjuk.A kókusztejet és a rizslisztet apránként beleforgatjuk és sütőpapírral kibélelt- nálam  20x30cm-s- tepsibe öntjük az egészet.A megmosott és lecsöpögtetett málnával megpakoljuk és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.Hűtés közben meg fog szilárdulni teljesen.Miután hideg kövön kihűtöttem,tálalásig hűtőben pihentettem, majd málnával és mentalevelekkel díszítettem.

Jó étvágyat!








2013. július 1., hétfő

Kókuszos meggyfagylalt (paleo)

A kánikulában jól jött ez a fagyi ...
Saját ötlet alapján készült,csak úgy érzés alapján :)
A fotó nem a legszebb lett,mivel a nagy forróságban hamar megolvadt a fagylalt.


Kókuszos meggyfagylalt (paleo)

Hozzávalók:

- 1 kg meggy magozva
- xillit ízlés szerint
- csipetnyi fahéj
- rum ízlés szerint
- 400ml Cocomas kókusztejszín
- egy marék darabos meggy 

Az 1kg meggyet a darabos meggy kivételével minden hozzávalóval összeturmixoljuk és egy fagyasztóban is használható edénybe öntjük.A fagyasztóba tesszük és fél óránként megkeverjük.Ezt 6-7szer tegyük meg! 

Jó étvágyat!



Piszkekrémleves mandulával és kókusszal ( paleo )

Frissítő és üdítő nyári krémleves piszke kedvelőknek...Hidegen, mézzel tálalva a legfinomabb!


Piszkekrémleves mandulával és kókusszal ( paleo )

Hozzávalók:

- 1 kg piszke megpucolva és megmosva
- 2 kupica rózsavíz
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet szárított menta
- 10 evőkanál eritrit
- kevés víz
- 4 evőkanál mandulaliszt
- 1 kis doboz- 200ml- kókusztejszín ( Cocomas )
- 1 marék pirított mandulaszirom

Tálaláshoz: akácméz

A piszkéhez adjuk a rózsavizet, a fahéjat, az ertritet és annyi vizet,ami éppen majdnem ellepi. Puhára főzzük.Ezután hozzáadjuk a mentát,a mandulalisztet és a kókusztejszínt,majd egy botmixerrel pürésítjük.Egy-két darabos piszke maradhat benne. Felforraljuk,majd melegen tálkákba szedjük.Mézzel meglocsoljuk és a közepét mandulaszirmokkal díszítjük.

Jó étvágyat!







Snidlinges - magos vajas pogácsa

Ezt a receptet ITT találtam. Pár hete készítettem.Annyit újítottam rajta,hogy a rétegek közé is szórtam magot és egy-egy marék felaprított snidlinget is.Nekem be kellett érnem az illatával,de az ízét is sokan dicsérték.


Snidlinges - magos vajas pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
- 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 3 dl tejföl
- 1 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 3 kávéskanál só
- a rétegek közé egy-egy marék felaprított snidling
- egy-egy nagy marék pirított lenmag,szezámmag és napraforgómag keveréke 

A kenéshez: 1 tojás
A tetejére: lenmag, szezámmag,napraforgómag

Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tejfölt, sót, 15 dkg puha vajat és az élesztős tejet. Az egészből sima, a táltól elváló tésztát dagasztunk, amit aztán letakarva duplájára kelesztünk.
A kelesztés után a tésztát vékony téglalappá nyújtjuk. A megmaradt 10 dkg vajat megolvasztjuk, és a felét a kinyújtott tésztára kenjük.Megszórjuk egy marék pirított maggal és snidlinggel. Ezután a tésztát föltekerjük, mint a bejglit, letakarjuk, és újabb negyed órát kelesztjük. Ezután kinyújtjuk. Rákenjük a maradék vajat,megszórjuk a másik marék pirított maggal és  a maradék snidlinggel,majd újra föltekerjük, és újból pihentetjük negyed órát. Végül kinyújtjuk jó ujjnyi vastagságúra, késsel berácsozzuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket villával felvert tojással megkenjük, megszórjuk a  magvakkal, és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!