Adventi gyümölcskenyér
Hozzávalók:
- 12,5 dkg darált mandula
- 12,5 dkg finomliszt + 3 kanálnyi
- 12 dkg Demerara nádcukor
- 1 csipet só
- 3 dl víz
- 1,5 dl étolaj
- 1 nagy "L"-es méretű tojás
- 1 cs. sütőpor
- 1 csapott kiskanál őrölt fahéj
- 1 marék szeletelt mandula
- 1 marék feldarabolt dióbél
- 2 nagy marék felkockázott diós birsalmasajt ( nádcukorral készített)
- 15 dkg aszalt füge felkockázva
- 8 dkg felkockázott kandírozott narancshéj
A tetejére:
- 2 jó nagy marék dióbél
A díszítéshez:
- saját készítésű cukormáz: porcukorból,pici vízből,1 kupica Amarettóból és 2 kanál kukorica keményítőből
- sárga dekor cukorcsillag
A tésztához a száraz anyagokat egy tálba mérjük. és elkeverjük. A tojást a cukorral elektromos habverővel habosra verjük,majd hozzákeverjük a vizet, az olajat és apránként a lisztes keveréket is. A 3 kanálnyi lisztet egy mélyebb tálba szórjuk és ebbe halmozzuk a mandulát,az 1 marék feldarabolt diót, az aszalt fügét,a felkockázott kandírozott narancshéjat és a felkockázott birsalmasajtot. Megrázogatjuk a tálat úgy,hogy a liszt mindent befedjen. Lazán hozzákeverjük a masszához és egy sütőpapírral kibélelt 30 x 10 cm-s sütőformába öntjük.A tetejét jó vastagon megszórjuk a 2 nagy marék dióval.Előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.
( Tűpróbáig)
Amikor kihűlt,egy hegyes végű hurkapálcával itt-ott néhány lyukat fúrunk a sütibe.Egy kanál segítségével csíkozva rálocsoljuk a cukormázat,majd megszórjuk a dekor cukorcsillagokkal. Szobahőmérsékleten hagyjuk egy éjszakát vagy akár egy napot is száradni.
Jó étvágyat!
Advent első vasárnapja
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése