Találtam egy Fügés tekercs névre hallgató sütit az egyik gasztromagazinban és kis változtatással elkészítettem. Hosszú kenyérsütő formában sütöttem,így nem teljesen olyan lett alakra,mint a receptben,de másban is eltér az én receptem.Ezek után pedig át is kereszteltem.
Nagyon pikáns, vaníliás,gazdagon gyümölcsös sütemény.El tudom képzelni egy pohár meleg teával ,vagy forrócsokival is...
Fűszeres- gyümölcsös karácsonyi kalács
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 1 cs, sütőpor mézeskalács fűszerkeverékkel dúsítva 12g
- 10 dkg porcukor
- 1 cs. Bourbon vaníliáscukor
- 3 cs.sima vaníliáscukor
- 1 db nagy tojás
- 7 evőkanál tej
- 10dkg puha vaj
Töltelék:
- 10 dkg aszalt füge
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg szeletelt mandula
- 5 dkg kandírozott gyömbér
- 10dkg piros koktélcseresznye
- 2cl brandy
A tetejére:
- 10 dkg porcukor
- 2 ek. citromlé
- 2 ek. meleg víz
- kék cukorgolyók
A tészta összes hozzávalójából tésztát gyúrunk és fél órára a hűtőbe helyezzük.A mazsolát forró víz alatt átmossuk , lecsöpögtetjük és egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a felaprított fügét, az összetört szeletelt mandulát,a felaprított kandírozott gyömbért és koktélcseresznyét,majd végül a brandyt is.Jól elkeverjük.A tésztát lisztezett deszkán téglalap formára nyújtjuk, a széleit levágjuk és a tölteléket a közepére halmozzuk.A széleinél 2 cm helyet hagyjunk üresen. A két rövidebb végét hajtsuk rá a töltelékre és a felénk közelebb eső hosszabb végénél kezdve óvatosan tekerjük fel.Helyezzük a sütőpapírral kibélelt formába-nálam téglalap alakú kenyérsütő. A maradék tésztából kis csillagokat szúrjunk kis és a hátukat tejjel megkenve a tésztára ragasztjuk.Előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.Ha közben nagyon pirulna,akkor sütőpapírral takarjuk le.Miután kihűlt a porcukorral,a citromlével és a vízzel mázat készítünk és egy ecsettel felkenjük a kalácsra.A tetejét cukorgyöngyökkel díszítjük.
Jó étvágyat!
Guszta nagyon ezzel a sok gyümölccsel!:-)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Finom léehet ezzel a sok gyümölccsel!
VálaszTörlésFincsi lehet azzal a sok finom gyümölccsel a belsejében!! Külalakra is nagyon ott van!!
VálaszTörlésKöszönöm!Jó zamatos a sok gyümölcstől!ÉS nagyon érezhető a vanília is,igazi téli kalács...:)
VálaszTörlés