Reform bejglik : Mákos-almás-datolyás, Diós-barackos-áfonyás
Hozzávalók a tésztához:
- 50dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 25 dkg Rama vagy vaj
- 2 dkg friss élesztő
- 1 nagy méretű tojás
- 4 púpozott ek.natúr joghurt
- 5 ek.Demerara nádcukor
- 1 egész tojás a kenéshez
Mákos-almás-datolyás töltelék:
- 30dkg darált mák
- 1 nagy reszelt alma
- 10 db királydatolya felaprítva
- 1 dl forróvíz
- 8 ek.datolyaszirup
- 1 kiskanál mézes fűszerkeverék
- 1 narancs reszelt héja
Diós-barackos-áfonyás töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
- 4 kanál házi sárgabarackdzsem ( nyírfacukorral készített)
- 5 cl forróvíz
- 4 kanál Demerara nádcukor
- 1 kiskanál mézes fűszerkeverék
A langyos joghurtban elkeverjük az elmorzsolt élesztőt és a tojást. A száraz hozzávalókat egy mély tálba mérjük és a kockákra vágott vajat elmorzsoljuk benne.Hozzáöntjük az élesztős keveréket és sima tésztává gyúrjuk. 4 egyforma gombócot formálunk belőle.Letakarjuk és fél órát pihentetjük.
A mákos és diós tölteléket elkészítjük.Mindkettőnél az összes hozzávalót jól elkeverjük egymással és 2-2 részre osztjuk mindkét tölteléket.
A tésztákat egyenként kinyújtjuk és a tölteléket a közepére halmozzuk úgy, hogy a széleknél hagyjunk ki 1-2 cm helyet..Egyenletesen szétterítjük,majd a rövidebbik szélét mindkét oldalról ráhajtjuk a töltelékre. A hosszabbik,hozzánk közelebb eső oldalánál fogva óvatosan feltekerjük.Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és a tetejüket átkenjük felvert tojássárgájával.Fél órát hűvös helyen hagyjuk száradni.Ezután a tojásfehérjével kenjük át a tetejüket és így is hagyjuk még fél órát hűvös helyen száradni.A tetejüket sütés előtt kicsit megszurkáljuk,majd előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.Hagyjuk kihűlni a tepsiben.
Jó étvágyat!
További bejgli receptek a blogon:
Aszta mindenét!Jövőre hozzád jövök majd receptért!:)Nagyon-nagyon tetszik!
VálaszTörlésKöszi!!!Válogass kedvedre!:)Elég omlós,de egészséges és finom!
VálaszTörlésHát legszívesebben most rögtön elkészíteném,még a többi mellé is!
VálaszTörlés