Keresés ebben a blogban

2012. június 30., szombat

Bazsalikomos-zöldborsós risotto

A következő risottohoz az ötletet Rachel Allen  legújabban magyarul megjelent könyve adta.Viszont én a saját verziómat készítettem el másképp,mint ő.
Nagyon finom lett,pikáns,amit csak feldob az ötletem: a pármai sonkába (prosciutto) bújtatott sárgadinnye falatok.Az édes és a bazsalikomos íz jól kiegészítik egymást.
Próbáljátok ki!


Bazsalikomos-zöldborsós risotto

Hozzávalók 4 főre:

- 5 evőkanál olívaolaj (olasz)
- 500g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- fél maréknyi friss bazsalikomlevél
- 1,15 liter zöldségalaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 500g risotto rizs( Arborio)
- 2 dl olasz száraz fehérbor (pl. Villa Italia)
- 1 fél kiskanál bazsalikomos pesto (Alnatura vagy saját készítésű)
- parmezánsajt vékony szeletekre reszelve
- 1 db zöld belű sárgadinnye
- 100g prosciutto ,pármai sonka vékonyan szeletelve

A díszítéshez: 

- néhány bazsalikomlevél 

Két kanál olívaolajon megpároljuk a bazsalikomleveleket a zöldborsóval 2 -3 perc alatt.Egy kis -kb. fél dl -zöldségalaplevet adhatunk hozzá.Amikor letelt az idő,az egészet botmixerrel összeturmixoljuk,de maradjon benne pár darab borsó egészben.A hagymát felkockázzuk és az összenyomott fokhagymával együtt a maradék olajon megpároljuk.Fűszerezzük és a rizst is hozzáadjuk.2percig kevergetve pároljuk,majd felöntjük az alaplével és a borral.Felforraljuk.A pestot a zöldborsós turmixhoz adjuk és 10 perccel a risotto forrása után az egész zöld keveréket a risottóhoz keverjük.Még kb. 10 percig főzzük,pároljuk,néha megkeverjük.Akkor jó,ha  a risotto majdnem az egész levét elfőtte.Elzárjuk a gázt és fedővel lefedve tovább puhítjuk kb. fél órán át.Addig a sárgadinnyét felvágjuk,magját eltávolítjuk és felkockázzuk.A pármai sonka szeletekből egy-egy darabot feltekerünk a sárgadinnye kockákra és félretesszük.A maradék dinnye darabokat csak így magában adjuk majd a risottóhoz.
A parmezánt a fent említett állagra reszeljük.A készre puhult rizottóból szedünk a tányérokba,a  tetejét parmezánnal megszórjuk,s mellé teszünk a pármai sonkás dinnyékből és a maradék dinnyedarabokból.

Jó étvágyat!













2012. június 27., szerda

Gyors chili krémes-snidlinges tört krumplival

A GoodFood magazin júniusi számában találtam ezt a receptet.Könnyen és gyorsan elkészíthető pikáns és laktató finomság!
Egy 4 fős család számára ideális ebéd lehet.Néhány apróságon változtattam a receptben.Isteni finom lett,s pont annyira csípős, amennyire kell.Intenzíven érezhető benne a római kömény-a recept csak simán köményt írt,én rómait tettem bele,de nem bántam meg.Akinek tetszik, készítse el úgy ,mint én!


Gyors chili krémes-snidlinges tört krumplival

Hozzávalók: 4 főre

- 2 szál puha sertéskolbász( jó minőségű,aminek a belsejét ki tudjuk nyomni)-nálam gyulai 400g-os
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1,5-2 kg újkrumpli felkockázva
- 2 db piros húsú paprika kimagozva és felszeletelve
- 3 gerezd fokhagyma 
- 1-1evőkanál őrölt koriandermag, chilipor és őrölt római kömény
- 2 doboz konzerv vörösbab leöblítve és leszűrve
- 1 konzerv ( egyenként 400g) paradicsompüré (nálam olasz)
- 2 evőkanál nyírfacukor
- 6 evőkanál natúr joghurt
- egy jó marék apróra vágott snidling

A kolbászok belsejéből kis golyókat formáljunk és olajon minden oldalát pirítsuk meg. A krumplit főzzük puhára kevés sóval. A húsgolyókhoz adjuk hozzá a paprikát, és pirítsuk 4 percig. Szórjuk meg az áttört fokhagymával és a fűszerekkel és pirítsuk tovább 1 percig. A babot, a paradicsomot és a cukrot adjuk hozzá,keverjük össze és lassú tűzön 5 percig főzzük,hogy besűrűsödjön. A főtt krumplit szűrjük le,de a főzővizéből kb. 2 dl-t tegyünk félre. A puha krumplit egy mélyebb tálban törjük össze nagyjából ,keverjük bele a félretett főzővizet, a joghurtot és a snidlinget.A chili mellé kínáljuk.

Jó étvágyat!






2012. június 25., hétfő

Paella-ahogy én készítem :)

A Paella spanyol nemzeti étel,melyet először Valencia mellett készítettek el. Készülhet csirke- és nyúlhússal is,de különféle tengeri herkentyűkkel  is igen népszerű.Rizs és pár zöldség mindenképpen kell bele,de  a fűszerezés is sokat dob az ízhatáson.Általában lapos,kétfülű serpenyőben készítik.
Sajnos én még nem jártam Spanyolországban,de nagyon szeretnék oda is eljutni.A szüleim viszont igen,nagyjából tíz éve.Tőlük hallottam először a paellaról,amit volt szerencséjük megkóstolni.A fotókat sokáig nézegettem,így évek óta szerettem volna kipróbálni.Tanulmányoztam a paella "(b)irodalmat" és összeállítottam a saját Paellamat. Fenséges lett,de annyira,hogy sokáig ez lesz a  No.1 itthon,sőt szerintem ez a legjobb,legtartalmasabb és legszínesebb étel,amit valaha ettem.
Az adagom 6 személyre szól,de mivel ketten vagyunk rá,így 2 nagy tányérral ettünk ma fejenként.Petim azt mondta,hogy ilyet kötelező lesz sokat készítenem!:)
( nekem nincs paella sütőm,így egy szélesebb karimájú vastag falú edényben készült)


Paella-ahogy én készítem 

Minden Paella recept ír vagy zöldségalapléről,vagy pedig húslevesalapléről.Én most a zöldségalaplevet választottam ehhez a recepthez,viszont nem követtem hozzá semmilyen receptet,csak úgy improvizáltam.
És bevált!:)

Hozzávalók a Zöldségalapléhez:

- 4-5 literes fazék
- 5 db vastag sárgarépa apróra vágva
- 1db vastag póréhagyma zöld szára apróra vágva
- 1db karalábé apróra vágva
- 1dbzellergumó apróra vágva
- 2db vastag petrezselyem apróra vágva
- só, bors, rozmaring, tárkony, zsálya, pirospaprika, babérlevél, lestyán-ízlés szerint

A zöldségeket egy lábasba tesszük,majd fűszerezzük.Felöntjük annyi vízzel,hogy majdnem tele legyen a fazék. Puhára főzzük,majd a zöldségeket egy szűrőkanál segítségével kiemeljük,de még tovább főzzük a levét.A babérleveleket eltávolítjuk,és a puha zöldségeket botmixerrel pürésítjük,majd hozzáadjuk a leveshez.Az egészet még egyszer botmixerrel összekeverjük,majd az egészet átszűrjük.Az átszűrt zöldségalaplevet félretesszük.Nem kell az egészet felhasználni a Paellahoz,így a fagyasztóban tárolhatunk a maradék léből későbbi főzésekre.

Hozzávalók a Paellahoz:

- 1db vastag póréhagyma fehér része apróra vágva
- olívaolaj
- 1db csipet sáfrány
- 1db kiskanál kurkuma
- 1db kiskanál kakukkfű
- 625 g hosszú szemű rizs (pl.előgőzölt)
- 2,5 dl spanyol száraz fehérbor( Vega Libre -nálam)
- kb. 1,7 liter zöldségalaplé (de több is lehet)
- fél kiskanál cayenne bors
- 2db nagy,piros kápia paprika
- 250g zöldborsó
- kb. 30 dkg konzerv vörösbab lecsöpögtetve
- 2db paradicsom apró kockákra vágva
- 1 kg garnélarák( koktélgarnéla -jelen esetben)
- 6db gerezd fokhagyma
- 1db citrom leve
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 csomag frissen pirított fenyőmag

A felkockázott pórét olívaolajon üvegesre pároljuk,majd a sáfrányt, a kurkumát és a kakukkfüvet hozzáadjuk.Rögtön ezután beleöntjük a rizst,elkeverjük és üvegesre pároljuk-12 perc alatt. Felöntjük a borral és az alaplével,majd a cayenne borssal fűszerezzük. Miközben főzzük,a 2 db kápia paprikát és a paradicsomot felkockázzuk,a babot és a borsót előkészítjük.5-10 perc elteltével hozzáadjuk az összes zöldséget a rizshez és tovább főzzük.Közben a garnélát kevés olajon,az áttört fokhagymával és fél citrom levével elkezdjük párolni kb. 2 percig.A petrezselyemzöldet felaprítjuk és a paellára szórjuk.Ezután a majdnem kész paella tetejére szedjük és ráfacsarjuk a másik fél citrom levét.Lefedve pároljuk 2-3 percig.Elzárjuk a gázt és melegen ,pirított fenyőmaggal megszórva azonnal tálaljuk.

Jó étvágyat!

¡Que aproveche!













2012. június 23., szombat

Kánikula kehely

Ha valaki olyan gyümölcs imádó,mint én,akkor egy forró nyári délután tökéletesen beéri egy ilyen gyümölcskehellyel.Fagyi nélkül persze.(de fagyival is elkészíthetitek)
Én a gyümölcsöt mindig magában fogyasztom,mindenféle édesítő nélkül.
A másik kehelyből Petim kedvéért kihagytam a sárgadinnyét( mivel ő nem kedveli) és egy kis mogyorós csokival  szervíroztam neki nem kis örömére!:)


Kánikula kehely

Hozzávalók személyenként:

- fél sárga belű sárgadinnye ( ami már legalább 1 napja be van hűtve)
- 1 nagyobb darab nektarin (behűtött)
- 1 db sárgabarack 
- 2 marék szemezett piros ribizli (behűtött)

A fél sárgadinnye húsának úgy a 90%-át karalábévájóval szedjük ki egy tálba,ha lehet,akkor szép kis gömböket alakítsunk ki.A leve maradhat benne,vagy pedig a végén öntjük rá az egészre. A nektarint és a barackot meghámozzuk és felkockázzuk.A kivájt dinnye aljába teszünk egy marék ribizlit,majd erre a dinnyehús felét,a nektarint és  a barackot.Kicsit összekeverjük.Ezután a maradék dinnyét is beletöltjük,majd a ribizlit is rápakoljuk.Szépen elrendezzük,hogy nagyjából lehessen látni minden gyümölcsöt.
Így, kicsit még hidegen azonnal tálaljuk.

Igazán üdítő vitaminbomba !

Jó étvágyat!










Extra lecsó nyárra

Hogy növeljem a lassan már elviselhetetlen meleget idebent (jelenleg 29fok),ebédre lecsót készítettem,s ezzel elindítottam a nyári lecsóevést itthon.Tavaly az egész nyarat végiglecsóztuk,legalább 50-60 alkalommal ez volt terítéken,idén sem ez az első már,de még csak előzetesek voltak eddig.
A héten elmentem a kedvenc bioboltomba,ahol hoztak nekem gabonakolbászt,amit már jó ideje tervezek megkóstolni.Annyira finomnak találtuk Petivel,hogy majdnem közelharc alakult ki az elpusztításárét :) Na,jó azért nem,de a felét azonnal megettük,a maradékot pedig a mai lecsóba szántam,egy-két extrával,amit általában  nem szoktam bele tenni.De,hogy miért?Mostantól feldobom majd ezzel-azzal!
A gabonakolbász tehát vega, köze nincs húshoz,többnyire a következők alkotják: víz, búzaglutin(tönkölybúza),barna rizs, pálmazsír, fűszerek(só,kömény,paprika,stb), búzakeményítő, zabpehely.
Isteni finom lett!Könnyű,nyári ebéd!


Extra lecsó nyárra

Hozzávalók: 2 főre(= 2 nagy adag,2 nagyon éhes felnőtt számára:) )

- 2 nagy fej vöröshagyma
- 8 db szép nagy paprika
- 5 db közepes és nagyobb méretű jól érett paradicsom
- kb. 20 dkg felkockázott bio vega gabonakolbász
- 1-1 evőkanál bazsalikomos pesto ( nálam Alnatura )
- só,bors, oregano
- 4-4 db fekete olajbogyó felkarikázva
- 4 db friss tojás felverve

A szokásos módon lecsót készítünk.A hagymát megpucoljuk,felkarikázzuk,majd a paprikát is.Kevés olajat öntünk egy nagyobb serpenyőbe,amin elkezdjük párolni a hagymát és  a paprikát.Ízesítjük sóval és a fűszerekkel.Amikor már összeesett,hozzáadjuk a paradicsomot és tovább pároljuk.Amikor a paradicsom is összeesett, hozzáadjuk a felkockázott gabonakolbászt,és egy kicsit pirítjuk.A legvégén adjuk hozzá a felvert tojásokat és szépen megsütjük.Tálaláskor egy-egy kanál bazsalikomos pestoval díszítjük,majd olajbogyó karikákat pakolunk rá.

Isteni finom!

Jó étvágyat!
a gabonakolbász




2012. június 22., péntek

Pityókás meggydzsem

A hét elején megkaptam az utolsó adag 4kg-s meggyszállítmányt és rögtön meg is terveztem,hogy mi lesz a sorsa.12 üveg meggydzsemet készítettem,melybe rumot is tettem,innen az érdekes elnevezés!Nem akarom magam dicsérni,de fenséges lett!Egy szerencsés,nagyon kedves ismerősöm már kapott is egy feldíszített üveggel,és egy másikat a múltkoriból.Mondanom sem kell,hogy nagyon örült neki,s sajnálta a kamrába rejtegetni,így ahogy elmondta,olyan helyre került,ahol jól szem előtt van és díszíti a helyet.Ennek nagyon örülök!


Pityókás meggydzsem

Hozzávalók 12 db kb.3,7 dl-s üveghez:

- 3,5 kg magozott érett meggy
- 1,7 kg világosbarna nádcukor
- 1 púpozott evőkanál őrölt fahéj
- jó fél evőkanál őrölt ánizs
- 2 jó evőkanál barna rum
- 5 csomag 3:1 lekvárzselésítő 

( a rum helyett meggypálinka is mehet bele)

A magozott ,s lemért meggy nagy részét tegyük egy nagy edénybe és tegyük fel főni.Egy keveset tegyünk félre.Közben úgy a 70%-át botmixerrel törjük össze,majd adjuk hozzá a félretett magozott meggyeket, a cukrot,a rumot és az ízesítőket,majd a zselésítőt is.Forrásig keverjük,majd ha szükséges szedjük le a habját.Még kb. 3 percig hagyjuk zubogni,majd szokás szerint tiszta üvegekbe mérjük ki,fedjük be  a tetejüket és száraz dunsztban hagyjuk pihenni 2 napig.

Jó étvágyat!



2012. június 17., vasárnap

Duna hullámai szeletek

Nem tudom,hogy ez a recept honnan ered,de tele van vele az internet.Én  Citromhab receptjét választottam ki,mert azok a fotók nyerték el a tetszésemet a legjobban.Mindenképpen valamilyen meggyes sütit szerettem volna készíteni,de nem csak egy egyszerű meggyes pitét,hiszen az már szerepel a blogon,sőt,azt hiszem nem is csak egy.Nagyon könnyű elkészíteni,szerintem ez a "nem lehet elrontani süti"kategóriájába tartozik.
Jól behűtve egy ilyen izzasztó nyári napon igazi felüdülés ezzel "bűnözni":)


Duna hullámai szeletek 

Hozzávalók egy kb. 24x36 cm-es tepsihez


A tésztához
350 g liszt
250 g olvasztott  vaj
250 g cukor
6 egész tojás
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó -én holland kakaót használtam


400 g magozott meggy (mag nélkül kimérve)
2 evőkanál cukor
50 ml rum -és nem aroma!
1 csomag vaníliás cukor


A krémhez
600 ml tej
1  1/2 csomag vaníliás pudingpor 
200 g vaj
100 g cukor(+össz. 8 ek.cukor a pudingpor utasítása szerint)


A tetejére:
200 g étcsokoládé (én 60%-os kakaótartalmút használtam)
2 evőkanál étolaj


Elkészítés:


A meggyet kimagozzuk, megszórjuk 2 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral, meglocsoljuk rummal és elkeverjük. Egy órát állni hagyjuk, majd lecsurgatjuk.
A tésztához a tojásokat, cukrot, vajat elektromos habverővel összedolgozzuk, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, csomómentesre keverjük,Én ezt is elektromos habverővel tettem. A masszát kétfelé vesszük, egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk először a sárga tésztát, majd óvatosan a tetejére a kakaósat.Egyenletesen rákenjük. Kirakjuk a meggyel és 200 fokra melegített sütőben sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is rendesen átsült-e. 
A krémhez a pudingport a megadott cukormennyiséggel a tejben felfőzzük, kihűtjük. A vajat a cukorral kikeverjük, majd a kihűlt pudinghoz adjuk. Ha szükséges, habverővel homogenizáljuk.
A krémet a kihűlt tésztára kenjük.(először a tepsiből kiborítottam a tésztát és tálcára helyeztem.)
A csokoládét az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk,kevergetve kihűtjük és a krémre simítjuk, villával hullámosítjuk a felületét.
Ha a csoki megdermedt forró pengéjű késsel szeleteljük.Egy éjszakára  a hűtőbe tettem dermedni.Szeletelés előtt körben a széleit levágtam,így 15 vaskos darab szelet jött kis belőle.

Jó étvágyat!







Kardamomos-fahéjas meggydzsem

A héten kaptam kétszer 4 kg nagyon szép,egészséges jól érett meggyet.Nagyjából 2kg-t megettem csak úgy :), 4 zacskóval a fagyasztóba került télire, a többiből pedig dzsem készült.
Kipróbáltam a Dr.Oetker sütésálló dzsemfixet,nekem eddig bevált.14 db 3dl-s üveggel lett,az íze kicsit pikáns és isteni finom!Jól illik majd egy-két sütibe,bélesbe,kalácsba vagy akár mákos gubára is!Azért,hogy kalóriaszegényebb legyen,nyírfacukrot használtam ízesítőül.
Igyekeztem szépen csomagolni,mert így gasztroajándéknak sem utolsó.


Kardamomos-fahéjas meggydzsem
14 db 3dl-s üveghez

Hozzávalók:

- 3,55 kg jól érett magozott meggy
- 1,7 kg nyírfacukor
- 5 csomag Dr.Oetker sütésálló dzsemfixáló
- 1 púpozott kiskanál őrölt kardamom
- 1 púpozott kiskanál őrölt fahéj

A magozott meggyet kimérjük , majd úgy 2 marékkal félreteszünk belőle. A többit egy nagy, mély tálba tesszük és feltesszük főni magában. Rögtön az elején a nagy részét  a lábasban botmixerrel széttörjük,majd hozzáadjuk a maradék magozott meggyet.A nyírfacukrot és a dzsemfixet is belekeverjük és így forraljuk fel állandó keverés mellett.Forrás után még 2-3 percig hagyjuk zubogni,majd elzárjuk alatta a gázt, és tisztára mosott üvegekbe adagoljuk.Én fóliával zártam le,de ha van az üvegünknek teteje,azzal is lezárhatjuk.(ilyenkor 5 percre állítsuk fejre a jól lezárt üvegeket)-én ezt a fázist kihagytam,mivel nem tetővel zártam le.Egy nagy kosárba ,pokrócokkal jól bebugyolálva 1,5-2 napig hagyjuk száraz dunsztban pihenni.A pihenési idő után díszíthetjük,csomagolhatjuk és címkézhetjük az üvegeket.

Jó munkát és Jó étvágyat!









2012. június 5., kedd

Cseresznyés-túrós álomrétes meggypálinkás cseresznyeszósszal-Amiért a fogunkat fenjük-édes bűnbeesés már a hét elején:)

Tegnap megint szedtünk 2 kg finom ropogós érett cseresznyét attól az azúrkék szemű kedves idős nénitől,akitől a múlt héten is.Egy része igen gyorsan elfogyott,a többiből pedig gyorsan összehoztam 4 rúd rétest.A réteslapokat készen vettem,de készítettem már magamtól is korábban,bár az nem ilyen vékony tészta, hanem ilyen,mint a  Kígyórétes receptnél.De most,hogy már vannak tuti rétestészta receptjeim,akármikor elkészíthetem a vékonyabb változatot is.
A Cseresznyés-túrós nagyon jó páros,de favorizálom még ezeket is: Meggyes-túrós,Meggyes -mákos, Fahéjas-almás,Sütőtökös-diós,Tökös-mákos, Túrós-mazsolás.
De a görögök Tiropitája,a fetával töltött phyllotészta -magyar nevén réteslap-is tuti befutó nálam.
Nagyon-nagyon finomra sikerült,s meglepetésként 3 vaskosabb szeletet még melegen elvittem a néninek,aki zavarában ,de nagyon kedvesen nem győzte megköszönni többször is és elhalmozni dicséretekkel.
Nektek milyen  a kedvenc rétesetek?


Cseresznyés-túrós álomrétes meggypálinkás cseresznyeszósszal

Hozzávalók: 4 rúd réteshez

- 8 maréknyi magozott érett friss cseresznye
- 16 lap készen vásárolt rétestészta ( jelen esetben 2x8 db-os eredeti recept alapján készült rétestésztarúd)
- kb. 25 dkg vaj
- 7 evőkanál zsemlemorzsa
- 30 dkg cukor + 4 púpozott evőkanálnyi a morzsához
- kb. 2 kanálnyi liszt
- 3 egész tojás
- 1 kg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
-  1 kiskanál vaníliakivonat

A szószhoz:

- 2 nagy marék magozott cseresznye
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál ágyas meggypálinka

A díszítéshez:

- porcukor
- mentalevél vagy citromfűlevél

A tölteléket készítjük el először.Ehhez  3 evőkanál nagyon puha vajat a 30 dkg cukorral elektromos habverővel krémesre keverjük,majd az egész tojásokat egyenként hozzákeverjük.Én ezt is az elektromos habverővel tettem,kicsit felhabosítottam.Hozzáadjuk a túrót, a reszelt citrom-és narancshéjat,majd a vaníliát is és jól kikeverjük.
A zsemlemorzsát 3 evőkanál vajon megpirítjuk és a végén kb. 4 evőkanál cukorral elkeverjük.
Egy deszkát vékonyan belisztezünk és az első réteslapot ráfektetjük. Olvasztott vajjal megkenjük és rátesszük a következő lapot,majd azt is megkenjük az olvasztott vajjal,így rakunk egymásra 4 lapot.A 4.lapot csak nagyon vékonyan kenjük át, éppen-hogy.A 4.lapra teszünk az édes morzsából kb. 2 evőkanálnyit úgy,hogy mindenhová jusson belőle.Erre kanalazunk a túrós töltelékből.( előtte  a tölteléket 4 részre oszthatjuk,így minden rétesbe ugyanannyi túró jut) .A túrós töltelékből is jusson mindenhová.Végezetül megszórjuk 2 marék cseresznyével és óvatosan feltekerjük.Sütőpapíros tepsibe fektetjük és olvasztott vajjal megkenjük.Így készítjük el a többi rudat is.Nekem 4 rúd elfért egymás mellett.Előmelegített sütőben 30 perc alatt ropogósra sütjük.Hagyjuk kihűlni és még langyosan megszórjuk porcukorral.

A szószhoz az összes hozzávalót felforraljuk ,majd hagyjuk hűlni és besűrűsödni.A rétes mellé adagoljuk.

Jó étvágyat!











2012. június 3., vasárnap

Ezerszínű tortellini rakottas

Tavaly kaptam Olaszországból egy csomag hússal töltött tortellinit.Ma készítettem belőle egy isteni rakottast!Szép színesre sikerült és finom illata,pompás íze van!
Vettem szlovák Brindzát,az öntet alapja ez volt.Lepényformában sütöttem,így akár lepénynek is hívhatnám,bár most nincs gyúrt tészta alapom.Az utóbbi időben igencsak ihletet kaptam,s új ételeket alkotok:) Remélem sokak örömére!
Tavasszal és nyáron igyekszem mindig a legfrissebb alapanyagokkal dolgozni,s rengeteg zöldséget és gyümölcsöt használni az ételekhez.És persze önmagában is nyersen sokszor annyit fogyasztok,amennyi csak belém fér!Ilyenkor lehet feltöltődni igazán vitaminokkal!


Ezerszínű tortellini rakottas 

Hozzávalók:

- 250g olasz, hússal töltött tortellini
- olívaolaj
- csipet só( a főzővízhez)
- 350 g Fekete-erdei sonka 
- 1 közepes méretű padlizsán
- őrölt római kömény
- 250 g szlovák Brindza
- 3 evőkanál lágy natúr joghurt
- 2 nagy egész tojás felverve
- 5 db paradicsom
- 225 g zsenge zöldborsó
- 5-6 db szardellafilé és 1 evőkanál leve
- 10 db friss bazsalikomlevél
- 6-7 szem fekete olajbogyó felkarikázva
- 1 marék apróra vágott metélőhagyma

A tortellinit enyhén sós,olívaolajos vízben majdnem készre főzzük és kiszedjük egy tálba.A főzőlevet hagyjuk meg!A sonka zsíros részét eltávolítjuk és felkockázzuk.Kevés olívaolajon ropogósra sütjük egy serpenyőben.Amikor elkészült,kiszedjük,de a maradék zsiradékot meghagyjuk.A padlizsánt apróra felkockázzuk és a maradék zsiradékon minden oldalát megpirítjuk,római köménnyel fűszerezzük.Amikor szépen megpirult kiszedjük egy tálba.A még mindig megmaradt zsiradékra öntjük a borsót és 2 percig pirítjuk,majd a tortellini főzőlevéből egy szedőkanálnyit öntsünk rá a serpenyőben lévő borsóra és 5 percig pároljuk együtt a paradicsommal,aminek belsejét eltávolítottunk és a húsát felkockáztuk.Egy cakkos szélű lepényforma aljába 1 ek olívaolajat kenjünk,majd oszlassuk el egyenletesen rajta a tortellinit. Erre jön a 2.réteg, a sonka,majd a paradicsomos borsó.A pirított fűszeres padlizsánkockákat ezután tegyük rá úgy ,hogy ebből is mindenhová jusson.5 db szardellafilét tépkedjünk cafatokra és tegyük a rakottasra.Most készítsük el az öntetet: ehhez a Brindzát villával törjük szét és 1 evőkanál levet adjunk hozzá a szardellából.Adjuk hozzá a joghurtot is és keverjük el.  A 2 tojást verjük fel és adjuk a masszához, homogénre keverjük,majd egyenletesen öntsük szét a rakottasunk tetején.A bazsalikom leveleket aprítsuk fel és szórjuk meg vele az egészet.A felkarikázott olajbogyóval díszítsük és tegyük be előmelegített sütőbe,ahol 15 percig süssük,pirítsuk!
Tálaláskor egy marék felaprított metélőhagymával szórjuk meg  a rakottas tetejét!

Jó étvágyat!

Megjegyzés: A brindza helyett Ricottával is finom lehet!-csakhogy olaszos maradjon ez az isteni eledel!:)
No,és  a sonka is lehet olasz!











2012. június 2., szombat

Melengető mediterrán saláta

Saját ötletem ez a különleges ,de annál finomabb saláta.Félig meleg,félig hideg,akárcsak a jelenlegi időjárás.Szép színes isteni finom vacsorát kerekítettem belőle.Tudom,már megint tonhal,de egyszerűen imádom.Tulajdonképpen ez egy újabb Tonhalsaláta,de már nem mertem ezt a nevet adni neki:)
Próbáljátok ki,megéri!


( ha egyszer elkészül a könyvem,ez a saláta is benne lesz, csakúgy mint a korábbi "találmányaim" is:) )


Melengető mediterrán saláta

Hozzávalók:

- 6 db nagyobb méretű, érett,de még kemény húsú száras paradicsom a szárával együtt
- 125 g valódi görög Feta ( nagyobb bevásárló központokból)
- 2 gerezd fokhagyma( ha lehet friss,idei-én már kaptam!)
- 6 db friss bazsalikomlevél + a díszítéshez 6 db
- 125 g valódi görög kecskesajt(natúr)
- 6 db friss mentalevél + a díszítéshez 6 db
- 2 kiskanál görög joghurt
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 6 db nagyon nagy fejes saláta levél
- 1 evőkanál üveges kapribogyó
- fél citrom leve
- 1 kisebb citrom szeletelve
- 10 db olajos szardellafilé( nagyobb bevásárló központokból)
- 150g tonhalkonzerv- Rio Mare

Először a töltött paradicsomokat készítjük el. Ehhez a paradicsomokat szárastól megtisztítjuk,majd egy kalapot vágunk a tetejéből a szárával együtt és félretesszük.A paradicsomok aljából egy pici kört levágunk,talpat faragunk neki,hogy ne guruljon el. Egy karalábévájóval eltávolítjuk a paradicsomok belsejét és a kibelezett parikat egy kerek, vastag falú kerámia sütőtálba helyezzük. 
Most pedig a 2 féle tölteléket készítjük el.Először egy kis edényben összemorzsoljuk a fetát 1 kiskanál görög joghurttal,az áttört fokhagymával és a nagyon apróra vágott bazsalikommal.Krémesre keverjük és 3 paradicsomot púposra tömünk vele.Ezután készítjük el a mentás tölteléket.Ehhez a natúr kecskesajtot elmorzsoljuk a szintén nagyon apróra vágott mentával és krémesre keverjük az egy kiskanál joghurttal.A maradék paradicsomokba töltjük és mindegyiket lefedjük egy-egy félretett paradicsom kalappal.Meglocsoljuk olívaolajjal és forró sütőben 15 percig sütjük.
Közben elkészítjük a salátát. Ehhez egy szép-esetemben egy hosszú kerámia-salátatálra fektetjük félig egymást fedve a megtisztított saláta leveleket.Hozzáadjuk a kapribogyót és az olajos szardellafiléket.Az a lényeg,hogy minden saláta levélre jusson mindenből.A szardella levéből picit meglocsoljuk. Fél citrom levét is facsarunk rá. A tonhalat darabokra szedve szétoszlatjuk a saláta tetején a levével együtt. A meleg töltött paradicsomokat a saláta tetejére helyezzük váltakozva-egy mentás,egy bazsalikomos,s így tovább. Citromszeletekkel díszítjük és azonnal tálaljuk.Meleg friss pirítóssal vagy bármilyen lepénykenyérrel együtt fogyasztva isteni finom vacsora!

Váljon Mindenki Egészségére!

Jó étvágyat!



Nagyon laktató,személyenként 1 mentás,1 fetás paradicsom és 2 mindennel megszórt salátalevél dukál!:)


Mentás-fahéjas cseresznyedzsem és Gasztroajándékok Erdélyből

Tegnap cseresznyét szedtünk egy falubeli néninél,aki durván 50%-kal olcsóbban adta,mint amennyiért jelenleg kapható a piacokon.Ha az időjárás is végre majd jobbra fordul, teszünk még egy kört nála pár nap múlva,mert hatalmas fája van és roskadozik a gyümölcstől,ami nem egyszerre érik.
Egy részét megettük(a kb.3 kg-nak), a többiből pedig dzsemet készítettem 5 kisebb üveggel.Ami nem fért bele ,az már meg is dermedt és finom desszertként szolgál egy kis keksszel mártogatva így ebéd után.




Mentás-fahéjas cseresznyedzsem

Hozzávalók:

- 1,65 kg érett magozott cseresznye
- 500g sötétbarna lágy nádcukor
- 100g akácméz
- 1 kiskanál vaníliaőrlemény
- 1-2 kiskanál őrölt fahéj 
- 2 citrom leve
- 2 csomag dzsemfix szuper 3:1
- 3 evőkanál ágyas meggypálinka
- 6 db mentalevél nagyon apróra vágva
- szalicil

A magozott cseresznyét egy mélyebb fazékba teszem a cukorral és a mézzel.Elkezdem melegíteni. Hozzáadom a fahéjat, a vaníliát és a pálinkát.Néha megkeverem és felforralom.Amikor már kezd forrni egy keveset botmixerrel pürésítek benne,de maradjanak bőven egész vagy fél gyümölcsdarabok !Forrás után a citromlevet hozzáadom és 3 perc múlva a dzsemfixet és a mentát is belekeverem.3-4 percig zubogva főzöm,majd elzárom alatta a gázt.
Ez az adag 5 db kb . 2-2,5 dl-es kis üvegbe fér el.A steril üvegekbe szedőkanalanként egymás után beletöltöm és a tetejükre késhegynyi szalicilt teszek.Celofánnal és befőzőgumival duplán lezárom és jól betakarva 1-2 napig száraz dunsztban tartom.Én egy fűzfakosarat és pokrócokat használok erre a célra.
Igazán pikáns dzsem és szuper gasztroajándék!

Jó étvágyat!


Pár napja kaptunk Erdélyből gasztroajándékot apuméktól: fonott füstölt sajtot-Oh,isteni!:),áfonyapálinkát és egy erdélyi receptgyűjteményt!