Reform Ünnepi Sütőtöktorta
Hozzávalók:
- 25 dkg puhára sült sütőtök húsa
- 4-5 ek. akácméz
- 1,2 dl extra szűz olívaolaj
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 12 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 12 dkg durvára vágott dió
- 20 dkg királydatolya kimagozva és felaprítva
- 1 csapott kiskanál fahéj
- fél kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csipet só
A kenéshez:
- kókuszzsír
A mázhoz:
- 10 dkg szőlőcukorpor
- 1 narancs leve és héja
- 2 ek.kukoricakeményítő
A tetejére:
- királydatolya kimagozva
- félbevágott narancsszeletek
- esetleg dióbél
A sütőtököt villával összetörjük, majd a mézzel és az olajjal simára keverjük.A többi anyagot is összekeverjük és a mézes keverékkel jól összedolgozzuk. Annyi vizet adunk hozzá,hogy sűrű krémszerű legyen.Egy kerek cakkos szélű kerámia piteformát( kb.- 30 cm átmérőjű) kókuszzsírral kikenünk alaposan és a sűrű masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.Tűpróbával ellenőrizzük,hogy ragad-e még a tészta. Hagyjuk hűlni,majd amikor még langyos,a tetejét hurkapálcával kicsit megszurkáljuk és leöntjük a mázzal.A mázhoz az összes hozzávalót csomómentesre keverjük és a torta tetejére öntjük.Amikor megszárad kicsit márványos lesz. Díszíthetjük a tetejét körben magozott datolyával és narancs szeletettel.Nem kell hűtőben tárolni!
Jó étvágyat!
Hát ezek a narancsok teljesen feldobják ezt a finom tortát.:-)) De a benne valókkal együtt szívesen megkóstolnám!:))
VálaszTörlésEz nagyon fincsi lehet, és tényleg jó Karácsonyra, hosszabb ideig eltarthatónak tűnik, ráadásul variálhatók benne az alapanyagok is. Gyönyörűen kidíszítetted, jó lenne látni (és főleg enni) egy szeletet. :)
VálaszTörlésIli
Köszönöm!
VálaszTörlésIgen,hosszabb ideig eltartható szerintem is.Szuper finom,mindenképpen érdemes kipróbálni!Egy próba sütést készítsetek még karácsony előtt vmikor,aztán ha beválik a családnak,mehet a karácsonyi asztalra is!:)