Hogy a sütés után hogyan folytatódott a történet,ahhoz olvassátok el a receptem!:)
Szuper adventi és karácsonyi süti,amelynek készítésébe az első munkafolyamatoktól az utolsóig nyugodtan befoghatjuk a gyerekeket is!
Töltött diós-mézes pogácsa
Hozzávalók kb. 22 darabhoz
A tésztához:
- 125 g akácméz
- 125 g vaj
- 3 egész tojás
- 1 citrom
- 250g porcukor
- 250g finomliszt
- 250g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 kk.szódabikarbóna
- 2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
A kenéshez:
- 1 kk.habtejszín
- kb. fél tojás felverve
A tetejére:
- dióbél
A kenéshez:
- házi sárgabaracklekvár ( pl.olyan,amiben mézeskalács fűszerkeverék is van)-nálam xilittel készült
A forgatáshoz:
- darált dió
A tésztát előző este készítjük el. Ehhez a vajat a mézzel felforrósítjuk és hagyjuk kihűlni. A tojásokat 2 ek. citromlével és a porcukorral habosra keverjük,majd hozzáadjuk a mézes keveréket. Az összes hozzávalót a citrom héjával sima tésztává keverjük.Folpackkal lefedjük a tálat és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.Másnap a tésztából lisztes kézzel egyforma kis golyókat gyúrunk és sütőpapíros lemezre rakosgatjuk pár centivel egymás mellé.A közepükbe lisztbe mártott fakanál végével kis lyukat fúrunk,majd a tetejét átkenjük a tejszínnel elkevert felvert tojással.Mindegyik mélyedésbe teszünk egy-egy szem diót és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.Sütés közben a golyók szétlapulnak és összesülnek.Még melegen egy 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval a tésztákból kis köröket szúrunk ki úgy,hogy mindegyik kör közepében legyen egy-egy szem dió is. A köröket félretesszük.A megmaradt tésztát szárítsuk meg és műanyag dobozban 3-4 hétig tárolhatjuk.Kiváló lehet akár tiramisu alapnak,vagy édes morzsának sütikhez,stb.Nekem beindult már a fantáziám a felhasználásukat illetően...
A történet úgy folytatódik,hogy veszünk egy kiszúrt mézes pogácsát a diós részével felfelé és egy kenőecsettel jól megkenjük lekvárral.Ráragasztunk egy újabb pogácsát úgy,hogy annak is a diós fele legyen felfelé.Az így kapott emeletes pogácsák oldalát is jól átkenjük a lekvárral körben ,majd végül a lekváros hengerek oldalát darált dióba alaposan beforgatjuk.Tálcára pakoljuk az összes elkészített megkent és dióba forgatott pogácsát és miután teljesen kihűltek egy műanyag tortafedővel úgy lefedjük,hogy az sehol ne érjen a sütikhez.Szobahőmérsékleten tároljuk. Sokáig puha marad,hacsak még aznap el nem fogy mind,de utána is!:)
Kiváló tehát karácsonyra és tényleg gyorsan elkészül,főleg ha nem számoljuk azt,hogy egy éjszakát pihen a tészta.Nyugodtan vonjuk be a gyerekeket és minden családtagot a készítésébe,élvezni fogják!
Jó étvágyat!
Nagyon pofásak!!
VálaszTörlés