Karácsonyi kekszek: Mandolino, Spekulatius és Marcipános-áfonyás kekszcsoda
Mandolino:
Hozzávalók kb. 78 darabhoz:
- 20 dkg fehércsoki
- 25 dkg vaj
- 50 dkg liszt
- 40 dkg darált mandula
- 20 dkg cukor
- 10 dkg eritrit
- 2 db nagy tojás
- 9 ek. Amaretto
A tetejére:
- egész blansírozott mandula
- olvasztott fehércsoki
A tésztához a csokit és a vajat krémesre olvasztjuk és kéz melegre hűtjük.Az összes hozzávalót jól összegyúrjuk és lisztezett kézzel kis gombócokat formálunk belőle.Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk és egy-egy szem mandulát teszünk a közepükbe.Előmelegített sütőben addig sütjük,amíg az alja kicsit megbarnul,de felül maradjon fehér.Miután teljesen kihűlt,a gőz felett megolvasztott fehércsokival becsíkozzuk a tetejét.Hideg helyen hagyjuk megszilárdulni.Dobozba zárva hűvös helyen tároljuk.
Marcipános-áfonyás kekszcsoda ( saját találmány)
Hozzávalók kb. 33 darabhoz:
- 40 dkg darált mandula
- 25 dkg natúr marcipán reszelve
- 13 ek.eritrit
- 100g aszalt vörösáfonya
- 2 kupica Amaretto
- 8 ek. pálmazsír
- 1 kiskanál fűszerkeverék ( Innen:Mandulasarokból .)
- 1 nagy tojás
A tetejére:
- olvasztott fehércsoki
- 2 narancs reszelt héja vagy kandírozott narancs
A tészta összes hozzávalót jól összegyúrjuk és 20 percre a hűtőbe tesszük.Kis golyókat formálunk belőle és egy pohárral laposra nyomjuk.Előmelegített sütőben addig sütjük,amíg a szélei kicsit megbarnulnak.A tepsiben hagyjuk hűlni.Amikor teljesen kihűlt, vastagon becsíkozzuk a gőz felett megolvasztott fehércsokival és reszelt narancshéjjal díszítjük.
Spekulatius
A recept: Mandulasaroknál .
Én dupla adaggal készítettem.
A tetejére máz: frissen facsart narancsé,porcukor és kukoricakeményítő keveréke, valamint színes kandírozott gyümölcsmix.
Jó étvágyat!
Kriszta, én tavaly karácsonykor is csak ámultam, hogy micsoda energiáid vannak! Hatalmas a választék idén is. Nagyon szuperek! :))))
VálaszTörlésKöszi!:) Idén viszont kevesebb kerül az asztalra...
VálaszTörlés