Mágnás diós pite
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
- 30 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 22 dkg puha vaj ( valódi dán vaj )
- 10 dkg kristálycukor
- 1 egész tojás
- 1 citrom héja és leve
- 1 üveg ( 2,5-3 dl ) házi sárgabarack lekvár
A tetejére:
- 20 dkg Demerara nádcukor
- 3 egész tojás ( nagy méretűt használtam )
- 15 dkg darált dió
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- dióbél a díszítéshez
A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrunk és félretesszük.A 3 tojás sárgáját a nádcukorral habosra verjük.A tojások fehérjét a sóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.A diót a nádcukros masszába forgatjuk,majd hozzáadjuk apránként a keményre vert fehérjét is és laza mozdulatokkal simára keverjük.A tészta 2/3-ad részét enyhén lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk és vajazott,lisztezett tepsibe simítjuk.A lekvárral vastagon megkenjük,majd a diós habot egyenletesen elsimítjuk rajta.A maradék tésztából rudakat formálunk és a tészta tetejét berácsozzuk.Dióbéllel díszítjük és előmelegített sütőben 35 percig sütjük.
Kihűlés után szeleteljük.
Jó étvágyat!
Gyerekkorom és felnőttkorom nagy kedvence! Imádom, jó sok lekvárral! :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésEzt az adagot kb. mekkora tepsiben sütötted?
Ha jól emlékszem egy 20x30as-ban.
TörlésHát nekem ez a tészta egy kezelhetelen nyúlós massza lett. Próbáltam hűteni, több lisztet adni hozzá...reménytelen. Nem tudom, mi lehetett a gond.
VálaszTörlésÉrdekes...pedig olyan sokszor készítettük már a családban,nekünk nem volt gondunk vele. Mennyi lisztet adtál hozzá?
Törlés