Az idei Húsvétra csakis 100%-ban paleo süteményeket
készítettem. Hagyományos egyáltalán nem készült,még a család többi
tagjának sem.
A recepteket
gasztroblogokról és más internetes oldalakról kölcsönöztem.Néhol pedig egy kis
saját rafinériát is bevetettem.Nagyon finom lett mindegyik.A sportszeletre
hasonlító csokis energiaszelet lett az első számú nálam,majd ezt követi az
almás-dióhabos torta és a karamella.De a többi is nagyon finom!
A finomságok
a következők:
-
Piskótatekercs avokádós csokikrémmel töltve
- Dióhabos
pite
- Karamella
-
Mazsolás-mandulás kalács
-
Energiaszelet sütés nélkül ( paleo sportszelet )
-
Habos-almás-diós torta
Piskótatekercs avokádós csokikrémmel töltve
A recept
forrása: Itt
Az én változatom
pedig:
A
piskótához:
- 4 db L-es tojás
- 5 dkg darált
mandula
- 5 dkg eritrit
-
késhegynyi Bourbon vaníliapor
A krémhez:
- 2 db kisebb
érett avokádó húsa
- 2 púpozott
ek.holland kakaópor
- 2-3
púpozott ek.méz
- 1 kanál puha
kókuszzsír
A szóráshoz:
- poreritrit
A tojásokat
kettéválasztjuk.A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.A sárgáját az
édesítővel és a vaníliával habosra verjük.A mandulát hozzákeverjük és a
tojáshabot is lazán hozzáadjuk.Sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe simítjuk
és készre sütjük a piskótát.Még melegen enyhén nedves konyharuhára borítjuk és
óvatosan lehúzzuk róla a papírt.A ruhával együtt feltekerjük.Amikor
kihűlt,töltjük a krémmel.
A krémhez az
összes hozzávalót egy késes aprítóba tesszük és sűrű,
krémes állagúvá turmixoljuk.
A krémet a
piskótába töltjük és újra feltekerjük.Amikor kész,egy tálcára tesszük
pihenni.Poreritrittel megszórjuk és szeleteljük.
Dióhabos pite
A recept
forrása: Orsinál
itt
Hozzávalók a
tésztához:
- 300g őrölt
mandula
- 3 db M-es tojás
- egy nagy csipet
Himalája só
- 2 teáskanál
mindenmentes sütőpor
- egy nagy csipet
szódabikarbóna
- 1 evőkanál
kacsazsír
Összegyúrjuk és
fél órára a hűtőbe tesszük.Majd egy vékonyan kókuszzsírral kikent tepsibe (20 x
30cm) nyomkodjuk egyenletesen.
Kevés rummal
elkevert paleo sárgabaracklekvárral megkenjük.Erre pedig rákenjük a diós
krémet.
Hozzávalók a diós
krémhez:
- 6 tojás
- 6 evőkanál
eritrit
- 1 teáskanál
őrölt fahéj
- fél citrom héja
- 25 dkg darált
dió
A tojások
fehérjéből kemény habot verünk.A sárgáját felhabosítjuk az
édesítővel,majd hozzáadjuk a fahéjat, a citrom héját és a diót
is.Végül a keményre vert tojáshabot lazán hozzákeverjük.Az egészet a lekvárral
megkent alapra kenjük.Előmelegített sütőben készre sütjük kb. 30 perc alatt.
Miután
kihűlt,felszeleteljük.Én egy kissé száraznak találtam,így a szeletek tetejét
még megkentem egy kis lekvárral és mindegyik tetejére tettem még egy-egy darab
dióbelet.
Karamella
Hozzávalók:
- 200ml Cocomas
kókusztejszín
- 200ml folyékony
kókuszzsír
- 2 evőkanál
holland kakaópor
- 4 evőkanál méz
- késhegynyi
Bourbon vaníliapor
A kókusztejszínt a
kókuszzsírral együtt habosra verjük,majd az összes hozzávalót belekeverjük és
felhabosítjuk.Egy sütőpapírral kibélelt kis méretű tepsibe öntjük az egész
masszát és hűtőben hagyjuk dermedni 24 órán át.Ezután
szeleteljük. Nagyon omlós és sokkal finomabb,mint a hagyományos
verzió.Tálalásig hűtőben hagyjuk.
Mazsolás-mandulás kalács
Hozzávalók:
- 20 dkg
útifűmaghéj
- 1+ 1 kanál eritrit
- 1 tk
mindenmentes sütőpor
- 3 dl meleg víz
- 22 dkg darált
mandula
- 3 egész tojás
- 7
dkg disznózsír
- 1 kanál
kacsazsír
- késhegynyi
Bourbon vaníliapor
- 1 citrom héja
- 1 narancs héja
- 1 marék mazsola 0,5 dl rumba áztatva
- 2 evőkanál paleo
sárgabarack lekvár és 1 tojás sárgája a kenéshez
- 1 marék
szeletelt mandula
Az útifűt a
sütőporral ,1 kanál eritrittel és a vízzel elkeverjük és állni hagyjuk.A többi
hozzávalót egy mély tálba kimérjük és a beáztatott útifűvel
együtt összegyúrjuk.Sütőpapírral kibélelt téglalap alakú formába nyomkodjuk és
a tetejét megkenjük a lekvár és tojássárgája keverékével.Végezetül megszórjuk a
mandulával.Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.
Energiaszelet sütés nélkül ( Paleo sportszelet )
A recept forrása
itt : TücsökBogárnál
itt
Hozzávalók:
- 20 dkg
kókuszreszelék
- 20 dkg darált
mandula
- 2 dl olvasztott kókuszzsír
- 5 dkg eritrit
- 2 nagy evőkanál
holland kakaópor
- 20 dkg
puha-előzőleg meleg vízbe beáztatott datolya ( cukormentes ) -áztatás kb. 2-3
óra
- csipet Himalája
só
A tetejére nálam:
-35 dkg Lindt
70%-os étcsokoládé
-1 kanál kókuszsír
A kókuszt a
mandulával és az édesítővel együtt összedaráljuk.A keverékhez tesszük
a többi hozzávalót a datolyát kivéve.Jól elkeverjük.Pár kanállal kiveszünk
belőle és a datolyával együtt krémessé daráljuk,turmixoljuk.A többihez keverjük
és kézzel jól összegyúrjuk.Egy közepes méretű tepsibe nyomkodjuk egyenletesen a
tésztát.Hagyjuk pihenni.
Vízgőz
felett megolvasztjuk a csokit a kókuszzsírral és az egészet a
datolyás alapra öntjük egyenletes vastagságban.Hűtőbe helyezzük addig,amíg megdermed.
Forró vízbe mártott és szárazra törölt éles késsel szeleteljük
fel.Tányérra pakolva kínálásig hűtőben tartjuk.
Habos-almás-diós torta
A recept
forrása: TücsökBogárnál
itt
Hozzávalók a
tésztához:
- 6 tojássárgája
- 10 dkg darált
dió
- 10 dkg
kókuszreszelék
- 1 tk
szódabikarbóna
- 2 evőkanál méz
Hozzávalók az
almás réteghez:
- 12 db alma
reszelve
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek.friss
citromlé
- 1 ek.méz
Hozzávalók a
dióhabhoz:
- 6 tojásfehérje
- 1
ek.friss citromlé
- 1 ek.méz
- 5 dkg darált dió
A tetejére:
- poreritrit
Az almás réteget
készítjük el először.Ehhez az összes hozzávalót közepes lángon addig
pároljuk,amíg az alma leve elfő. Félretesszük.
A tésztához a
tojások sárgáját felhabosítjuk a mézzel,majd a többi hozzávalóval összekeverjük.Egy kerek ,kapcsos
szélű tortaformába egyengetjük.( előzőleg a tortaformát enyhén
kikentem kókuszzsírral )
Erre kenjük az
almás réteget. Sütőben kb. 10 percig sütjük.Közben a dióhabot elkészítjük.Ehhez
a tojások fehérjét a citromlével és a vékonyan hozzácsurgatott mézzel együtt
kemény habbá verjük.Lazán belekeverjük a diót és az egészet a tortánk tetejére
kenjük.Nem baj ha hullámos/rusztikus lesz a teteje.Még 15
percig-aranybarnára sütjük.Hagyjuk teljesen kihűlni.Poreritrittel szórjuk
meg a tetejét.
Jó étvágyat!
Kedves Kriszta!
VálaszTörlésNagyon jó a blogod most is, de a régi mindenféle kajás és sütis írásokat annyira szerettem. Kár, hogy most már csak paleosakat raksz fel. :(
Azért lesz még néha hagyományos is :) Bár egyre több az ételallergiás a családban,így leginkább paleos finomságokat készítek :)
VálaszTörlésKriszta,én viszont nagyon díjazom a recepteket paleos lévén. Egy nem paleo szerint táplálkozónak se lesz semmi baja az új receptektől, esetleg még elmúlnak a betegségei, lefogy, stb.:)
VálaszTörlés