Keresés ebben a blogban

2018. december 16., vasárnap

Eszterházy torta ( paleo )

Akik jól ismernek tudják, hogy a legnagyobb kedvencem minden sütemény közül, az Eszterházy torta. Régóta terveztem már, hogy megalkotom ennek a paleo változatát. Kicsit macerás volt, de sikerült. Többen kóstolták és sok kedves visszajelzést kaptam.
Ezzel a recepttel már tartoztam magamnak és Valakinek...
Fogadjátok sok szeretettel!



Eszterházy torta ( paleo )

Hozzávalók a tésztalapokhoz:

- 5 dkg héjas mandulaliszt ( Vass Mandula )
- 1 mk. tápiókakeményítő
- 15 dkg nyírfacukor
- 30 dkg darált dió
- csipet só
- 8 tojásfehérje

Hozzávalók a krémhez:

- 10 dkg darált dió
- 3 dl kókusztej
- 1 dl kókusztejszín
- 3 tojássárgája
- 4 ek. poreritrit
- 1 mk. vaníliapor
- 1 kiskanál mandulavaj ( Vass Mandula )
- 3 ek. tápióka keményítő
- 1 mk. rum
- 1 citrom héja
- 8 ek. kókuszolaj

Hozzávalók a díszítéshez:

- 10 dkg étcsokoládé
- 1 mk. kókuszzsír
- dió 
- kb. 2-3 marék darált dió ( a torta oldalára )

A tésztához a tojások fehérjéből sóval kemény habot verünk úgy, hogy az édesítőt apránként adagoljuk hozzá közben. A többi hozzávalót összekeverjük, a kemény habot több részletben hozzáadjuk és simára keverjük. Az így kapott tésztát 5 egyenlő részre osztjuk. 
Sütőpapírra helyezünk egy 18 cm átmérőjű kerek sütőtálat és körberajzoljuk. Az így kapott körbe simítunk egy-egy adag tésztát. A tetejét próbáljuk simára formázni. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 10 perc alatt. ( Az első tésztalap még kicsit tovább fog sülni, de a többi gyorsabban, így nem árt sütés közben bekukkantani a sütőbe! ) Minden tésztalapot így sütünk ki. Én mindegyik lapnál külön sütőpapírt használtam, mivel amíg az egyik lap sült, addig a már kisült lap a sütőpapíron kezdte meg a száradást. Amikor már alig langyos a kisült tészta, eltávolítjuk róla a papírt és hagyjuk, hogy az alja is teljesen kihűljön. Később egy 15-16 cm átmérőjű tálat tegyünk a lapok tetejére, és vágjuk körbe azért, hogy a lapok barnább, sültebb részeit levágjuk és egyforma méretű legyen minden tésztalap.

A krémhez a kókusztejet, a kókusztejszínt, a tojások sárgáját, az édesítőt, a mandulavajat és a vaníliát simára keverjük, majd a keményítőt is hozzáadjuk. Simára keverjük. Az egészből sűrű, pudingszerű krémet főzünk. Amikor kész, hagyjuk teljesen kihűlni. A darált diót meglocsoljuk a rummal, majd hozzákeverjük a krémet, hozzáadjuk a kókuszolajat, a citrom héját és jól elkeverjük. ( ha nem találjuk elég édesnek netán, adhatunk hozzá egy kevés poreritritet )Hagyhatjuk több órára megszilárdulni. ( akár 1 éjszakára is hűvös helyen )
A tésztalapok szebbik oldalával felfelé kezdjük meg a lapok töltését. A krémet a lapok közé kenjük úgy, hogy a tetejére és a torta széleire is jusson belőle. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasszuk és a torta szélin körben csurgatunk belőle. Nem gond, ha lecsurog a torta oldalára! Sőt! Attól még rusztikusabb lesz! A torta széleit kirakjuk egész diószemekkel, a megmaradt étcsokiból pedig a tészta tetejét díszítjük.
A torta oldalára kevés darált diót szórunk.
Helyezzük hűtőbe és hagyjuk állni egy éjszakát!

Jó étvágyat!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése