Keresés ebben a blogban

2010. augusztus 31., kedd

Muffinok kókuszos bundában

Sütijeim nagy sikert arattak ma,mindegy szálig elfogytak:-)

Nagyon szeretjük a kókuszos sütiket.Arra gondoltam,hogy lehetne ez a muffin csokikrémes,kókuszos.2receptet összevegyítettem és létrejött a Kókuszmuffin .

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg liszt, 3 csapott teáskanál sütőpor, 12,5 dkg cukor, 1cs. vaníliás cukor,4 tojás, 15 dkg olvasztott Rama, 1cs. vaníliás pudingpor,1 evőkanál kakaó és 2 evőkanál tej.

Csokoládékrémhez: 25 dkg Rama, 2 dl víz, 4 dkg kakaó, 15 dkg porcukor.
Továbbá: 15 dkg kókuszreszelék.

A tészta hozzávalóit csomómentesre elkeverjük.Muffin papírt helyezünk  a muffin sütőbe és a tésztából egy kanállal mindegyik mélyedésbe teszünk, a maradék krémbe keverjük a kakaóport és  a tejet, majd rákanalazzuk a világos tésztára.Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Miután kihűlt,leszedjük a papírt róla és  a csokikrémbe forgatjuk.Csokikrém: a hozzávalókat együtt felmelegítjük,majd a csokikrémbe belemártjuk  a muffinokat,és gyorsan utána kókuszreszelékbe. Készen vagyunk.
Akár azonnal is fogyasztható. Ha dupla adag krémmel készítjük még krémesebb,csokisabb lesz a muffinunk.

Jó étvágyat!

2010. augusztus 30., hétfő

Gesztenye krémes

Ma újra elkészítettem a Citromos álom desszertet,ebből láthattok egy fotót és egy Gesztenye krémes sütit
Hát az valami Isteni finom lett!Remélem a kollégáimnak is ízleni fog!Igazi bűnbarlang volt ma itt nálam:-)
Remek lett a süti.Annyit nyalakodtunk közben,hogy egy macska simán elbújhat mögöttünk szégyenében:-)

Íme a Citromos álom (receptje a Desszertek kategórián belül megtalálható) és a Gesztenye krémes

Gesztenye krémes
Citromos álom
A gesztenyés receptje: 
Tészta: 6 tojás sárgáját 6 evőkanál porcukorral habosra keverem,hozzáadok 1 dl étolajat, 6 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 2 evőkanál kakaóport és a 6 tojás felvert habját.
Előmelegített sütőben 15 percig sütöm(Tűpróbáig).

A krémhez: 2 csomag gesztenyemassza (össz.50 dkg), 20 dkg Rama, 15 dkg porcukor és pár csepp rum.
A cukrot a  margarinnal habosra keverem,majd hozzáadom a rumot és a felolvasztott gesztenyemasszát.(én belemorzsoltam)
1 csomag vaníliás pudingport 3 dl tejben megfőzök,kevergetve kihűtöm és hozzákeverem a gesztenyekrémhez.Már most Isteni!:-)Közben kóstolgatok,de azért maradjon is:-)!
A tésztát vastagon megkenem a krémmel,és az egészet beteszem a hűtőbe.Közben 2 csomag habtejszínt kevés porcukorral kemény habbá verek és a sütire pakolom,elsimítom.Csokidarával díszítem és újra beteszem a hűtőbe.3-4 óra után szeletelem,vagy egy éjszakára bent hagyom a hűtőben.
Vigyázat!Tömény kalória bomba és nem lehet ellenállni neki!:-)

Nos,szuper lett!

Jó étvágyat!

2010. augusztus 28., szombat

Csajos süti

Ez a süti saját találmányom:-)Igazi csajos süti ha csak  a látványra gondolunk.Találtam egy régi receptet,amin változtattam pár dolgot,így alkottam meg a Pink Királynőt!Szerintem nagyon találó nevet adtam neki.
Isteni finom lett!
Liszt nélkül készült a rózsaszín piskóta.Amint kész lett a remekmű,már rögtön a következő változatán kezdtem el gondolkodni,de még nem árulom el mi jutott eszembe.Hamarosan megvalósítom!
A sütit Zsuzsimnak ajánlom!:-) (Szia Tesó!:-) )


Pink Királynő   -saját találmányom

Hozzávalók: a tésztához: 20 dkg cukor, 5 darab tojás, 4 csomag puncs ízű pudingpor és késhegynyi szalalkáli.
A krémhez: 5 dl tej,2 csomag vaníliás pudingpor,30 dkg Rama és 30 dkg porcukor.
A tetejére: 2 csomag Dr.Oetker puncs cukormáz.

A cukort a tojásfehérjékkel gőz fölött kemény habbá verem,majd belekeverem egyenként  a tojások sárgáját.Hozzákeverem óvatosan ,lazán a 4 csomag puncs ízű pudingport és a késhegynyi szalalkálit.Sütőpapíros tepsiben sütöm előmelegített sütőben tűpróbáig, 10-15 percig.Szép rózsaszín piskóta lesz!
Miután kisült,kiborítom egy tálcára és leveszem róla  a  sütőpapírt,majd hagyom kihűlni.Nem kell neki sok idő!
Elkészítem a krémet. Pudingot főzök a tejből és a vaníliás pudingporokból,majd kevergetve kihűtöm.
Közben a puha Ramát habosra keverem a porcukorral,majd apránként hozzáadom a kihűlt pudingot(én elektromos habverővel) és krémessé keverem.
A kihűlt pink piskótát kettévágom és megtöltöm a krémmel,majd visszahelyezem rá a másik lapot.
A puncs cukormázat elkészítem a csomag hátoldalán lévő utasítás alapján és rákenem a kész sütire.Ezután beteszem a hűtőbe,és 3-4 óra után felvágom és lehet enni!

Mindenkinek nagyon ízlett!:-)

Jó étvágyat!

2010. augusztus 27., péntek

Túrós pite

Hozzávalók a tésztához: megegyezik a Mese almás tésztájával!Lásd a címkéknél!

Töltelékhez: 2 cs. vaníliás cukor, 8 dkg cukor,25 dkg túró, 8 dkg vaj, vagy margarin, 10 dkg cukor, csipet só,reszelt citromhéj, 5 egész tojás, 1 evőkanál liszt és 2,5 dl tejföl.

A tésztát a mese almás tésztája alapján elkészítjük.2 lapot nyújtunk belőle,az egyiket zsírozott,lisztezett tepsibe tesszük,erre megy a töltelék.
Töltelék: a túrót,a vajat, 10dkg cukrot,a citromhéjat(1 citrom héját),a csipet sót és a tojások sárgáját habosra keverjük.A tojásfehérjéket keményre felverjük. A tejfölt kikeverjük a 8 dkg cukorral és 1 evőkanál liszttel,majd az egészet összekeverem és a 2 lap közé teszem.Előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.
Én szoktam mazsolát is tenni  a töltelékbe és rendszerint dupla adag tölteléket készítek!

2010. augusztus 26., csütörtök

Csigapiramisok

Csigapiramisok

Sütés nélkül elkészíthető édesség,már sokat készítettem.Az első piramis formámat 2 éve vettem a budapesti BNV-n,ahol helyben bemutatták  a használatát.Elsőre megtetszett.Aztán tavaly szert tettem egy másikra is,sosem lehet tudni alapon...Nagyon könnyű használni.
Hozzávalók: piramis forma,Albert keksz,kókuszreszelék,1 Rama,porcukor,1cs. vaníliás pudingpor,tej,darált keksz,darált dió,szilvalekvár,kakaópor,rum.

A tészta hozzávalóit tetszés szerinti adagban gyúrjuk össze.Mindenki ízlés szerint.Így összegyúrjuk a darált kekszet,a darált diót,kakaóport,rumot,lekvárt és pici tejet,hogy jól formázható legyen.Diónyi darabokat lecsípünk a tésztából,a piramisformába kókuszreszeléket szórunk,egy gombócot belenyomunk,közepébe  a kúp alakú segédeszközzel mélyedést vájunk,ebbe kerül a krém. A krém: vaníliás pudingporból pudingot készítünk,kihűtjük és a porcukorral habosra kevert Ramához adjuk,krémmé keverjük.Ezt a krémet töltjük bele  a formákba a tésztába,majd az alját egy Albert kekszhez hozzáragasztjuk és kinyitjuk a  formát.Kész a piramisunk.Hűtőben tároljuk.

Jó étvágyat!

2010. augusztus 25., szerda

Bonbonok,szaloncukrok a konyhámból

gesztenyés és csokis-narancsos szaloncukrok

kókusz szaloncukrok

vajkaramellás belülről


Tavaly télen úgy döntöttem,hogy bonbonokat és szaloncukrokat készítek a karácsonyi sütik mellé.Így saját készítésű szaloncukrokat kaptak a családtagok.Akkora sikere volt!Hihetetlen.Csináltam kókuszosat,csokis-narancsosat, gesztenyéseket és persze vajkaramellásat hogy mindenkinek kedvezzek vele.Nem nagy munka szerintem,kicsit a művészi hajlamaimat is kiélhettem vele:-)
Anyukám nem nagyon szereti az édességeket,de a kókuszos evését nem bírta abbahagyni,hát még a többit!:-)Alig hittem el.Andi barátnőm is rajongott értük.Másoknak a vajkaramellás volt nagy élvezet,de mindenki elégedett volt,és akkor elhatároztam,hogy ezután mindig kapnak majd bonbont,édességet tőlem,és majd mindig újítok rajta valamit.
Nem túlzok,ha azt mondom,hogy fényévekkel megelőzi a bolti-ki tudja mi van benne szaloncukrokat!
Nemcsak a látvány gyönyörködtet,de az ízek is!
Nézzétek meg miket készítettem!                                                                                                                    

A receptek: Csokis-narancsos:   Egy lábasba teszünk 50dkg cukrot és 10 evőkanál vizet.Folyamatos keverés közben a forrástól számítva még 8 percig főzzük.Ha sűrűsödik és keményedik, akkor a cukor jó.Ekkor levesszük a tűzről és hozzákeverünk 2 kanál kakaót vagy ízlés szerint 2 dkg olvasztott csokit és kandírozott narancsot és 3 dkg vajat.A masszát vizes kézzel tetszés szerinti vastagságúra sodorjuk és darabokra vágjuk.Gőz fölött olvasztunk magas kakaótartalmú csokit és azzal bevonjuk a szaloncukrokat.Kandírozott naranccsal díszítjük.Hűtőben tároljuk.       
Kókuszos:  ugyanaz,mint a csokis,csak kakaó helyett jó sok kókuszreszeléket és 5 dkg vajat keverünk bele.Még langyosan megformáljuk,majd mikor már kihűlt,olvasztott csokival bevonjuk. Hűtőben tároljuk.Ebből egyszerre 2 adagot készítettem.
Gesztenyés:  simára gyúrunk 25 dkg gesztenyemasszát 3 evőkanál kakaóporral, 1 evőkanál baracklekvárral, 2 evőkanál mézzel és egy kiskanál őrölt fahéjjal.A masszából mogyorónyi darabokat lecsípünk,és hengerekké,vagy golyókká formájuk őket.Gőz fölött olvasztott csokival bevonjuk,esetleg mogyoródarabokkal díszítjük.Hűtőben tároljuk.Ebből is 2 adagot készítettem.
Vajkaramellás: karamellizálunk 13 dkg cukrot,majd félrehúzzuk és simára keverjük 1 dl tejszínnel és 4 dkg vajjal,majd kihűtjük. Beleforgatunk 1 darab narancs reszelt héját és annyi darált háztartási kekszet adunk hozzá,hogy képlékeny masszát kapjunk.Kis darabonként hengerré sodorjuk,kicsit lelapítjuk és hagyjuk megszilárdulni.Később olvasztott csokival bevonjuk és hűtőben tároljuk.
2 adagot készítettem,isteni finom lett ez is!

Jó étvágyat!

vajkaramellás készül  

2010. augusztus 24., kedd

Méteres

Ez a sógorom nagy kedvence!Pár éve sütöttem először,a fotók is akkor készültek.Isteni finom,rájárt a család rendesen:-)


Hozzávalók: 1 evőkanál lágy margarin,25 dkg liszt+ a formához, 4 tojás, csipet só, 25 dkg porcukor, 1,5 dl étolaj, 1 cs. sütőpor, 4 evőkanál kakaó.
A krémhez és a mázhoz: 1 cs. puncs ízű pudingpor, 2 dl tej, 25 dkg + 3dkg margarin, 20+20 dkg porcukor, 8csepp rumaroma vagy rum és 3 evőkanál kakaó.

Két azonos nagyságú őzgerincformát kikenünk margarinnal és meghintjük liszttel.A tojásfehérjéket 1 csipet sóval habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadunk 1,5 dl meleg vizet, az olajat,majd a sütőporral elkevert lisztet és tojáshabot.A masszát kettéosztjuk, a felét az egyik őzgerincformába simítjuk.A maradékban eldolgozzuk az átszitált kakaót ,a másik formába simítjuk és előmelegített sütőben mindkettőt megsütjük kb. 22perc alatt.A formában hagyjuk langyosra hűlni,majd rácsra borítva hűtjük.

A krémhez a pudingport elkeverjük a hideg tejjel,mérsékelt tűzön sűrűre főzzük, kihűtjük.25 dkg Ramát habosra keverünk 20 dkg porcukorral, majd kanalanként hozzákeverjük a pudingot és a rumaromát.
A két tésztahasábot a bordázat szerint felszeleteljük,minden szeletet megkenünk krémmel, majd a sárga és kakaós szeleteket váltogatva tálcára helyezzük, jó szorosan összenyomkodjuk.
A mázhoz a maradék 20 dkg porcukrot a kakaóval és 3 evőkanál vízzel sűrű péppé főzzük,langyosra hűtjük, elkeverjük 3 dkg margarinnal, bevonjuk vele  a hasábokat.Tetejét a maradék krémmel díszítjük és egy éjszakára hűvös,száraz helyre tesszük.
Tálaláskor rézsútosan szeleteljük,akkor szépen :sárga tészta-krém-barna tészta-krém-sárga tészta lesznek egymás mellett!

Megéri a munkát,mennyei lesz!

Jó étvágyat!

Koszorú torta

Ezt a koszorútortát 2006-ban készítettem karácsonyra,hatalmas sikere volt.Az eredeti recept az egyik régi Nők Lapjából származik,és ezt átvariáltam,íme ez lett  a végtermék: Isteni ízek és csodás látvány.
Büszke voltam magamra,mert nem túlzás,de nagyon kapós lett.Hiába krémes,mégsem tömény, hanem könnyű desszert.Egy pohár pezsgő vagy egy csésze kávé mellé ideális.
Azt is szoktam mondani,hogy "még most is a számban érzem az ízét":-),annyira finom!

Hozzávalók: a tésztához:diónyi + 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1cs. vaníliás cukor,4 tojás, csipet só, 2 evőkanál rum, 1 citrom, 25 dkg liszt+ a formához, 15 dkg étkezési keményítő,1 cs. sütőpor, málnalekvár
A krémhez: 1+4 dl tej, 1cs. vaníliás pudingpor, 4 tojássárgája, 1 vaníliarúd, 15 dkg cukor,25 dkg Rama.
A díszítéshez: kandírozott citrom és reszelt csoki.

Egy koszorú alakú sütőformát kikenünk diónyi margarinnal és liszttel megszórjuk. A sütőt előmelegítjük. A tésztához 20 dkg margarint habosra keverünk a cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a csipet sót, a rumot,végül a citrom levét és reszelt héját.A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel és a sütőporral,a masszához adjuk, formába simítjuk és egy órán át sütjük tűpróbáig. Miután megsült, még 10 percig a formában hagyjuk,majd rácsra borítjuk és pihentetjük kb.2-3 órát.
A krémhez 1dl hideg tejben simára keverjük a pudingport és  a tojássárgákat. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belsejét és a cukorral együtt a maradék 4 dl tejhez adjuk,felforraljuk.A pudingos tojáshoz szűrjük és kavarjuk, gőz fölött besűrítjük,majd kihűtjük. A margarint habosra keverjük és kanalanként hozzádolgozzuk a vaníliakrémet.
A tésztakoszorút hosszú pengéjű késsel 3 egyforma vastagságú gyűrűre vágjuk,minden lapot vastagon megkenünk málnalekvárral.A krémmel megkenjük az alsó 2 lapot,majd a végén a maradék krémmel bevonjuk a koszorút és csillagnyomóval díszítjük.Kandírozott citrommal,vagy naranccsal kirakjuk a tetejét és reszelt csokival megszórjuk.
4-5 órára betesszük a hűtőbe és fogyasztásig hidegen tartjuk.

Jó étvágyat!

2010. augusztus 23., hétfő

Jófajta tortapiskóta karika

 Hozzávalók:  6 tojás, 6 evőkanál porcukor, 6 evőkanál liszt és 1cs. sütőpor.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük 6 evőkanál porcukoral. Egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, a sütőport és lazán a lisztet.
Kivajazott/kizsírozott, kilisztezett tortaformába tesszük és 20perc alatt világosbarnára sütjük.(Tűpróba!)
Tölthetjük.                                                                  

Nagyon egyszerű elkészíteni. Én legutóbb epres pudinggal és málnával töltöttem meg és szederrel,zselatinnal díszítettem.A keresztfiunk 1.éves szülinapjára készült,kifejezetten miatta lett ilyen egyszerű,mert ezeket már ő is megeheti.
Íme:



Jó étvágyat!


Gesztenyés keksztekercs

Sütés nélküli édesség,nagyon szeretjük!
Gesztenyés keksztekercs

Hozzávalók: 50 dkg darált háztartási keksz, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 2 csomag vaníliás cukor, kb.3 dl tej, rum vagy rumaroma.
Krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg porcukor, 12 dkg Rama, kevés rum vagy rumaroma.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A krémhez a gesztenyemasszát villával összetörjük és összedolgozzuk  a rummal, a porcukorral és a Ramával. A tésztát kettévesszük, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a krémmel és szorosan feltekerjük. tetejét kevés rumos tejjel megkenjük és megszórjuk kókuszreszelékkel. Hűtőbe tesszük.

Elég édes,ezért kevesebb cukorral is készíthető.Könnyű volt elkészíteni!

Jó étvágyat!

2010. augusztus 22., vasárnap

Karamellás pite

Rendszeresen járunk túrázni, ma a kedvenc helyünkre mentünk.Úgyis mondhatnám,hogy felmentünk a "kertbe",mert a hegy  a mi "kertünk".Egy 4 szintes társasházban élünk ,így jobb híján kert helyett irány  a hegy!A Sárhegy és  a Mátra!Egy kiadós túra után hogy fokozzam az élvezeteket, kipróbáltam egy karamellás sütit,gondoltam miért ne.Ez lesz aztán az igazi bűnözés!
Egy közeli városkában volt egy bolt,ill.étterem,ahol isteni finom karamellás pitét lehetett kapni.Rendszeresen odajártam és nem volt nagyon lelkiismeret furdalásom,mert teljesen bio,egészséges alapanyagokból készültek a sütik és az ételek.És addig még sehol nem ettem karamellás pitét.A hely nagy bánatomra azóta megszűnt,de akkor rátaláltam valamire. Régóta kincsként őrizgetem a több ezer összegyűjtött recept között a Karamellás pite receptjét.Íme,megalkottam: Bűnözzünk!:-)

         Karamellás pite



Hozzávalók: a tésztához: 10 dkg Rama, 50 dkg liszt, 2 db tojás, 20 dkg cukor (én barnacukrot használtam),1 cs. sütőpor, 8evőkanál tej.
A krémhez: 30 dkg cukor(enyém barnacukor), 3 evőkanál liszt, fél liter tej  és 10 dkg Rama.
Szóráshoz: porcukor vagy szőlőcukor(én ezt használtam)

A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrunk,majd 30 percig hűtőben pihentetjük.Ezután 4 részre osztjuk, és egyenként tepsi hátán kinyújtjuk és világosra sütjük 10-15 perc alatt.
Krém: kis lángon karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk az előre megmelegített tejet, majd 3 evőkanál lisztet. A masszát simára keverjük.Amikor kihűlt,hozzákeverjük a habosra kevert Ramát. A krémmel egyenként bekenjük a lapokat egy tálcán,egymásra rétegezzük őket, a legfelsőre nem kenünk krémet,hanem porcukorral szórjuk meg. 
Éjszakára lenyomatjuk egy másik tepsivel vagy egy deszkával.Másnap szeleteljük.


Megjegyzés:
Egyesek szerint a krém helyett: 2 csomag karamellás pudingport 7 evőkanál tejjel összefőzünk és lehűtjük.Közben 20 dkg porcukrot egy Ramával habosítunk,majd a kihűlt pudinggal krémessé keverjük,és ezt kenjük a lapok közé.
Sőt,olyat is olvastam,hogy sütőpor helyett szalalkálit is használhatunk,hogy még puhább legyen a tésztánk.

Isteni finom lett!Azonnal 3 szelettel indítottunk fejenként!:-)

Jó étvágyat!

Currys halfilé zöld fűszeres kuszkusszal

Currys halfilé zöld fűszeres kuszkusszal 


Hozzávalók: 2 csomag alaszkai halfilé, 6szelet sajt,curry,oregano,só,fél csomag kuszkusz, zöldfűszerek: bazsalikom,majoranna, metélőhagyma, 5szál sárgarépa,olívaolaj.

A halfiléket kiolvasztjuk és megszórjuk kevés curry,oregano és só keverékével,majd tűzálló tálba fektetjük,olívaolajjal megöntözzük és sajtszeleteket pakolunk rá.Kb. 50percig sütjük. Közben a sárgarépát megpucoljuk és apróra vágjuk,majd enyhén sós vízben megfőzzük.
A csomagon lévő utasítás alapján sós,zöldfűszeres vizet felforralunk,majd beleöntjük a kuszkuszt és lefedve hagyjuk állni.Mikor mindennel elkészültünk,tálaljuk.
Egyszerű és finom!

Jó étvágyat!

Görög citromos burgonya( Patatesz lemonatesz)

Íme,elkészült
Ez egy nagyon finom görög köret húsok és halak mellé,vagy csak úgy magában.A Görög kulináriában olvastam a receptet.Kedvencem lett.Ez nem junk food,amit sokan előszeretettel fogyasztanak a gyorséttermekben,hanem szerintem a legegészségesebb sült krumpli,amit friss hozzávalókból ajánlatos elkészíteni.

Hozzávalók: 1 kg nem szétfövő burgonya hámozva és hasábokra vágva, 1 evőkanál jó minőségű görög extra szűz olívaolaj, 2 citrom leve, só és oregano.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.A burgonyahasábokat egy jénai tálban elosztjuk, sóval és oregánóval fűszerezzük, olajjal és citromlével meglocsoljuk és annyi vizet öntünk rá,amennyi éppen csak ellepi a burgonyát.Sütőben addig pároljuk,amíg a víz elforr róla. A pirításhoz még egy kis olíva olajjal meglocsoljuk. Tálalás előtt kikapcsolt sütőben még egy kicsit pihentetjük.

Kali Orexi!
Jó étvágyat!

2010. augusztus 21., szombat

Sajtos leveles kocka

Ez a legegyszerűbb recept,szerintem.Ha van otthon tojás,leveles tészta és kevéske sajt,már nyert ügyünk van.

A leveles tésztát kinyújtjuk,nem túl vékonyra.Megkenjük tojássárgájával és vastagon megszórjuk reszelt sajttal,majd kockákra vágjuk és sütőpapíros tepsibe tesszük.Előmelegített sütőben addig sütjük,amíg szép világosbarna lesz.

Jó étvágyat!

Töltött mézesek

mogyorókrémes töltött mézesek marcipán bevonattal,mogyoródíszekkel
lekváros töltött mézesek,félig csokiba mártva
lekváros töltött mézes,félig csokiba mártva,kandírozott narancs díszítéssel
mogyorókrémes mézes ,félig csokiba mártva mogyoródíszekkel




Tészta hozzávalói: a Mézeskalács receptnél !

Leveles almatorta

Ez a torta  saját találmányom.Gyorsan és egyszerűen elkészíthető desszert, akár főétel is lehet,langyosan ,hidegen is Isteni finom!

Hozzávalók: 1 cs. leveles tészta, alma tetszés szerint, baracklekvár,őrölt fahéj, kevés olvasztott vaj és cukor.

A leveles tésztát kerek lappá nyújtjuk és egy kivajazott, kilisztezett kerek gyümölcstorta formába tesszük Olvasztott vajjal megkenjük. Az almákat megpucoljuk,meghámozzuk és vastag szeletekre vágva szorosan egymás mellé pakoljuk a tésztára.
Megszórjuk cukorral(de mézet is csurgathatunk rá), meghintjük fahéjjal és betesszük az előmelegített sütőbe.Addig sütjük ,amíg világosbarna lesz a tésztája. Miután megsült,kivesszük és azonnal lekenjük baracklekvárral.Langyosan is fogyasztható!

Jó étvágyat!

Meggyes pite


Hozzávalók: 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 dkg sütőpor, 2 db egész tojás, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 pohár tejföl, 1 csomag vaníliás cukor és 50 dkg magozott meggy.

A hozzávalókat összedolgozzuk és vajazott/zsírozott-lisztezett tepsibe öntjük és rászórjuk a tetejére a meggyet. Előmelegített sütőben, lassú tűzön kb.40 percig sütjük.

Egyszerű és finom!

Jó étvágyat!

Ezerjó gyümölcskenyér
















Hozzávalók:  8 tojás, 34 dkg porcukor, 40 dkg liszt, 40 dkg Rama, 1 sütőpor, 5-10 dkg dió, 5-10 dkg mogyoró , 1 db narancs reszelt héja, 1 cs, vaníliás cukor, fél csomag mazsola, 1 csomag füge, 1 cs. aszalt szilva, 1 cs. aszalt sárgabarack, 1 doboz lukumi (Horvátországból kaptam)-helyette egy csomag zselés cukor, 1 doboz kandírozott narancs és 1 doboz kandírozott citrom.

A Ramát 28 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját. A liszttel elkeverjük a sütőport és hozzáadjuk a felaprított aszat gyümölcsöket és a reszelt narancs héját. A tojásfehérjét a maradék 6 dkg porcukorral kemény habbá verjük és lágyan összekeverjük a margarinos masszával.Ezután hozzáadjuk a lisztes gyümölcsmasszát. Sütőpapírral bélelt őzgerincformába tesszük és 180 fokon kb.1 órán át sütjük. Ha kihűlt olvasztott étbevonóval ill.étcsokival ecsettel bekenjük és aprított mogyoróval vagy/ill.dióval díszítjük.
Én 4 darab bevonót használtam,jó csokis lett:-)

Megjegyzés: Andi konyháján olvastam a receptet még tavaly,én egy kicsit felturbóztam,hát ilyen lett!Annyira finomra sikerült,hogy alig akartam elhinni! Próbáld ki Te is!

Jó étvágyat!

Tiroli túrós

Hozzávalók:  2 csomag leveles tészta, 3 tojás, 50 dkg túró, 2 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 2 citrom, 2 tojássárgája, 20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál búzadara és a szóráshoz porcukor.

Először elkészítem a tölteléket: az áttört túrót a tejföllel, a búzadarával, a mazsolával, tojássárgájával, a reszelt citromok héjával, cukorral és a vaníliás cukorral simára keverem.

A felengedett leveles tésztákat egyenként kinyújtom és a tölteléket ráhalmozom, a szélein maradjon hely! Lazán felcsavarom, megkenem tojással, és sütőpapíros tepsiben előmelegített sütőben készre sütöm. Tálaláskor porcukorral meghintem.

Isteni finom!
Jó étvágyat!

2010. augusztus 20., péntek

Puncsos és vaníliás töltött linzerek

puncsosak
Hozzávalók: 25 dkg puha Rama, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaníliáscukor, 25 dkg liszt, 3 csomag Dr.Oetker puncsos vagy vaníliás pudingpor.

Minden hozzávalót jó alaposan összegyúrunk és a tésztából kisebb diónagyságú golyókat formálunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,villával rányomjuk-ettől lesz csíkos a teteje.Előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, de világos maradjon. Miután kihűlt 2-2 darabot összeragasztunk mogyorókrémmel vagy lekvárral.

Érdemes azonnal 2 adaggal kezdeni,vagy egy adag puncsosat és egy vaníliásat is készíteni.

Megjegyzés: ugyanebből a tésztából színes linzerkarikákat is süthetünk.

Jó étvágyat!

Mézeskalács

Ez egy régi receptem felújítva. Minden évben megsütöm,minimum 3 adagot,de néha többet is a rokonságnak. Már novemberben elkezdem és finom puha lesz még karácsonykor is,sőt utána is,hacsak el nem fogy addigra:-)

mézesek
Mézes ajándékaim
díszes mézeskalácsok
Mézeskalácsok



Mézeskalács receptem: 76 dkg liszt, 34 dkg porcukor, 1 evőkanál szódabikarbóna, fél csomag mézeskalács fűszerkeverék, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1 evőkanál őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál őrölt gyömbér, 1 narancs és 1 citrom reszelt héja, 1 fél citrom leve, 5 dkg Rama, 4 egész tojás és 6 evőkanál jófajta akácméz.

A hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk és fél órát a hűtőben pihentetjük. Később kinyújtjuk tetszőleges vastagságúra, kiszaggatjuk különböző formákkal és sütőpapíros tepsiben 8-10percig sütjük,hogy éppen világos barna legyen,de puha maradjon! fehér vagy színezett cukormázzal díszíthetjük,vagy dióval,mogyoróval ill.mandulával-ezeket még a sütés előtt tegyük rá.
Fehér cukormáz: 15 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, pár csepp citromlé kemény habbá verve nyomózsákba tölteni és díszíteni vele  a mézeseket. Fém vagy műanyag dobozban légmentesen sokáig eláll és finom puha lesz!

Jó étvágyat!

Kókuszkocka

Hozzávalók  a tésztához: 2 darab tojás, 3 dkg zsír, 25 dkg porcukor, 2 evőkanál jófajta akácméz, 2 dl tej, 35 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, csipet só.
Csokoládékrémhez: 25 dkg Rama, 2 dl víz, 4 dkg kakaó, 15 dkg porcukor
Továbbá: 15 dkg kókuszreszelék és 15 dkg porcukor.

A tojásokat, a zsírt és  a porcukrot jól összekeverjük. Hozzátesszük a langyos mézet, a tejet, a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Az egészet simára dolgozzuk. Turmixgéppel hamarabb készen vagyunk. Zsírozott és lisztezett tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 20 percig sütjük.(Tűpróba!). Amikor kisült, várunk egy kicsit,majd kiborítjuk. Hagyjuk hűlni,Közben elkészítjük a csokikrémet: a Ramát, a vizet, a kakaót és a porcukrot simára keverjük, majd felfőzzük.A kókuszreszeléket összekeverjük a porcukorral, a tésztát kis kockákra vágjuk és villára szúrva jól belemártjuk a krémbe, majd  a kókuszban meghempergetjük.

Én dupla adag csokikrémet szoktam készíteni,hogy jól beigya a süti a csokit,így nem lesz száraz!

Jó étvágyat!

2010. augusztus 19., csütörtök

Diós-csokis-mazsolás csiga

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 7evőkanál porcukor, 6 evőkanál darált dió, 4 evőkanál olvasztott vaj, 2 cs. vaníliás cukor, 1 marék mazsola és 4 evőkanál reszelt étcsoki.


A leveles tésztát kiolvasztjuk, kinyújtjuk és megkenjük vékonyan olvasztott vajjal. A porcukrot,a diót, a vaníliás cukrot jól összekeverjük és rásimítjuk a tésztára.Erre rádobáljuk a mazsolát és rászórjuk a reszelt csokit.Picit lenyomkodjuk. feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva és kb. 1cm széles csigákat vágunk belőle. A csigákat egy mástól távol sütőpapíros tepsibe tesszük, tetejüket kevés olvasztott vajjal megkenjük és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Még melegen meghintjük porcukorral.
Nagyon finom!

Jó étvágyat!

Citromos álom desszert

Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta, 4 dl tejföl, 4 dl Habtejszín, 4 cs.habfixáló, 2 citrom reszelt héja, 1 citrom leve, 9 evőkanál porcukor.

A babapiskótát kisebb darabokra töröm,majd elkészítem a mártást. Mártás: összekeverem  a tejfölt, a citromhéjat, a citrom levét és a porcukrot. A tejszínt habfixálóval kemény habbá verem és lazán a mártáshoz adom. A babapiskótákat a mártással rétegezve egy üvegtálba rakom. Végül gyümölccsel díszítem. Egy éjszakát hűtőben hagyom, másnap pedig megesszük!
Gyorsan elkészül és még gyorsabban elfogy! Télen vagy nyáron,bármikor jól esik!

Jó étvágyat!

Cseresznyés clafoutis

egészben
    

 
        
  
szelet
Mint azt már jeleztem, szenvedélyesen gyűjtöm a recepteket, így a Nők Lapja Konyha számait is.Az idei egyik nyári számban találtam ezt az egyszerű cseresznyés receptet, amit a férjem névnapjára meg is sütöttem június végén. Amikor megérkeztek a húgomék is köszönteni pár perc alatt elfogyott a süti:-)Szóval nagy sikere volt. Igazi nyári gyümölcsös süti!

Hozzávalók: 16dkg liszt, fél csomag sütőpor, 12 dkg cukor, 2 dl natúr joghurt, 12 dkg puha Rama, 1 citrom reszelt héja, 1 egész tojás, 30-40 dkg magozott cseresznye ízlés szerint, vaj és liszt a forma kikenéséhez.
Forma: clafoutis forma  (www.stahldirekt.hu-n kapható ) vagy kerek piteforma -én ezt használtam.

A lisztet és a sütőport elkeverem, a puha Ramát  a cukorral és a tojással kihabosítom, majd hozzáadom a citromhéjat és a joghurtot is.Végül beleforgatom a lisztes keveréket. A sütőformát vajjal kikenem,liszttel megszórom és beleöntöm a masszát. Rádobálom a cukros magozott cseresznyéket és előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.( Tűpróbáig!)Porcukorral meghintve tálalom!
Önmagában vagy egy-egy gombóc gyümölcsfagyival is kínálható.
Jótanácsom!Ha egy kis lisztet szórunk a kimagozott cseresznyére,nem fog lesüllyedni a clafoutis aljára!

Jó étvágyat!






Mazsolás őzgerinc

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg Rama, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 tojás, rumaroma vagy rum,csipet só,50 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 5 evőkanál tej és mazsola tetszés szerint.
Mázhoz: olvasztott étcsokoládé

A tésztához valókat habosra kikeverjük,belekeverjük a mazsolákat, és kizsírozott, lisztezett őzgerincformába öntjük. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten sütjük tűpróbáig.
Sütés után kiborítjuk a formából és hűlni hagyjuk.Ezután olvasztott étcsokival bevonjuk.Amikor megszáradt a csoki szeleteljük.
Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény.

Jó étvágyat!

Havas háztető

Havas háztető süti

Hozzávalók:
7 tojás, 7 ek.cukor, 1 evőkanál citromlé, késhegynyi sütőpor, 1dl tej, fél dl rum, 5-10 dkg kókuszreszelék, 1 Rama, 7 kanál liszt, 15dkg darált dió, 20 dkg darált háztartási keksz, 25dkg porcukor, 200 ml kókusztejszín és 1 cs. vaníliás cukor.





A 7 tojásból piskótát sütünk: 7 tojásfehérjét kemény habbá verünk 7 evőkanál cukorral. A tojássárgákhoz 1 evőkanál citromlevet teszünk, majd összekeverjük a felvert habbal és óvatosan hozzáadagoljuk a 7 evőkanál lisztet,amelybe előzőleg elkevertünk egy késhegynyi sütőport. Zsírpapírral bélelt tepsiben közepes tűznél sütjük.
Krém készítése:  1 cs. Ramát 20 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral, fél dl rummal habosra keverünk. Kb. 1/3-ad rész krémmel megkenjük a kihűlt piskótát. A maradék krémet összevegyítjük a tejszínnel, 15dkg darált dióval és 20 dkg darált keksszel. A kekszet előzőleg langyos tejben be kell áztatni! Az így kapott masszát egyenletesen szétrakjuk a tésztán, késsel elsimítjuk és a tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.

Nagyon szeretem ezt a sütit,sokszor sütöttem már karácsonyra.

Jó étvágyat!

Linzerkarikák

    Mogyorókrémes  és lekváros linzerek, csokis perec
                                                                                                                                  
                                                                                                         
                                                      linzereket készítek

Egyszerű linzertészta:  50dkg liszt, 1 Rama, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, 1 egész tojás, késhegynyi sütőpor. Ezeket jól összegyúrjuk és 30percre  a hűtőbe tesszük. Később kinyújtjuk, tetszőleges formákkal kiszúrjuk és világosra megsütjük. Lekvárral vagy mogyorókrémmel összeragasztjuk.Porcukorral megszórjuk.
A perec formánál gőz felett megolvasztunk jó minőségű étcsokit és abba belemártogatjuk a pereceket.
Érdemes rögtön 2-3 adaggal kezdeni.Sokáig eláll műanyag dobozban.

Én nagyon szeretem sütni.Szerintem nagyon egyszerű a tésztája.Isteni finom!
Jó étvágyat!

Sajtos-sonkás kifli

Hozzávalók: 70dkg liszt, 2 tojás,1 kefír, 1 dl étolaj, 1 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 Rama, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 3 tojássárgája a kenéshez, szezámmag.

A Ramát habosra keverjük egy evőkanál sóval. Az élesztőt tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a felfuttatott élesztővel, a kefírrel, az olajjal és a 2 tojással tésztává gyúrjuk. Rugalmas pogácsatészta lesz. A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk. Egyet tányér nagyságú kerek lappá nyújtunk és kitesszük a gyúródeszka szélére. Megkenjük sós margarin egy részével. Egy másik kerek lappal beborítjuk. Vékony cikkekre vágjuk, sonka és sajt szeletekkel megtöltjük és szorosan feltekerjük,kiflivé formáljuk. Minden lappal így járunk el. Sütőpapíros tepsibe tesszük a kifliket egymástól messze, majd sózott tojássárgájával lekenjük őket. Tetejére szezámmagot szórunk. (vagy köménymagot ill.reszelt sajtot) Ezután 1 órát pihentetjük.Miután letelt az 1óra, előmelegített sütőben kb. 30perc alatt zsemleszínűre sütjük.

Jó étvágyat!

Görög citromos süti


13éves korom óta szenvedélyesen gyűjtöm a recepteket,szakácskönyveket és a receptújságokat,köztük a Stahl magazint is.Innen való ez a recept.

A tésztához: 20dkg liszt, 10dkg búzadara, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 35dkg cukor, 2,5 dl natúr joghurt, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja és egy evőkanálnyi leve.
A sziruphoz: 5 dl víz, 25 dkg cukor és 4 citrom.

A lisztet, a búzadarát, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót egy nagy tálban összekeverjük. A joghurtot, a tojásokat, a citromhéjat és a citromlevet kézi habverővel összehabarjuk egy mérőkancsóban. Ezután  a citromos keveréket hozzáöntjük a lisztes tálhoz és fakanállal ól összedolgozzuk az egészet. Egy kivajazott 30X40-es tepsibe tesszük a tésztát és előmelegített sütőben 45-55perc alatt megsütjük. Amíg sül, elkészítjük a szirupot:összemelegítjük a vizet, a cukrot, a citromok reszelt héját és az átszűrt levét. A cukor feloldódása után még 4 percig forraljuk. A kisült sütit a tepsiben hagyjuk és még melegen több helyen megszurkáljuk, majd a citromos szirup felét rákanalazzuk. Ezután rögtön lefedjük alufóliával, majd 15perc múlva a maradék szirupot is rálocsoljuk. Ha kihűlt,kockákra vágjuk, de langyosan is fincsi!

Nagyon üdítő, könnyű és laza szerkezetű sütemény!Akkor jó,ha a citromos cukros szirupot jól beitta a süteményünk.

Kali Orexi!
Jó étvágyat!